В Україні анонсували запуск регуляторної “пісочниці” для розробників штучного інтелекту

March 29, 2023

23 березня під час форуму “Штучний інтелект 2.0: регулювання та робота під час війни”, який організував та провів Центр демократії та верховенства права у співпраці з Лабораторією цифрової безпеки, Гордій Румянцев, державний експерт Директорату європейської та євроатлантичної інтеграції у Міністерстві цифрової трансформації України повідомив, що в Україні буде запущена регуляторна “пісочниця”, про яку йдеться в Artificial Intelligence Act:

“Я дуже радий анонсувати, що ми починаємо використовувати такий інструмент, як регуляторний sandbox, або регуляторна “пісочниця”. В нашому розумінні регуляторний sandbox зі штучного інтелекту є середовищем, в рамках якого компанії розробники можуть від початкової стадії (дизайну) розробляти свій продукт так, щоб він враховував вимоги майбутнього акту Європейского Союзу (Artificial Intelligence Act – прим. ред.). Тобто коли компанія стає учасником такого sandbox, вона отримує експертну оцінку на всіх етапах розробки свого продукту для того, щоб потім мати можливість вийти на ринки Європейського Союзу… участь у sandbox не є обов’язковою, а компанії можуть долучитися до них на власний розсуд”.

Нагадаємо, Artificial Intelligence Act – це законопроєкт ЄС, присвячений штучному інтелекту, який у квітні 2021 року запропонувала Європейська комісія.

Поняття регуляторна “пісочниця” згідно *Artificial Intelligence Act – це контрольоване середовище, в межах якого компанії-розробники ШІ зможуть від першої стадії розвивати свій продукт, враховуючи вимоги цього законопроєкту.

Румянцев також зазначив: якщо оптимістично дивитись на перспективи нашого повноцінного членства  в Європейському Союзі, дія Artificial Intelligence Act автоматично розповсюдиться на Україну. Тому наша країна йде в цьому напрямку, оскільки розуміє, що рано чи пізно ми підійдемо до імплементації Artificial Intelligence Act.

Крім того, Даніель Лойфер, головний радник з політик у AccessNow підкреслив, що такі регуляторні “пісочниці” дійсно додають конкурентоспроможності компаніям.

“Я вважаю, що нам треба подивитись на “пісочниці”  як на такі середовища, де компанії можуть розуміти, як підвищувати свої стандарти і чого саме від них вимагає законодавство. Тобто компанія, яка відповідально себе поводить на ринку, є більш конкурентоспроможною.

“Пісочниця” має бути простором для покращення стосунків між компаніями та регуляторами, щоб компанії могли розуміти потенційні ризики своїх продуктів і використовувати ефективну систему зменшення ризиків. Мені здається, саме “пісочниці” мають розвивати такі системи, щоб відповідати вимогам акту щодо штучного інтелекту. Це свідчитиме, що ми не хочемо бути місцем без правил, а хочемо бути простором, де компанії можуть працювати належним чином”.

Відеозапис форуму “Штучний інтелект 2.0: регулювання та робота під час війни” дивіться за посиланнями [1], [2].