Рік ратифікації Конвенції Тромсе Україною

May 20, 2021

20 травня 2020 року Верховна Рада України більшістю голосів ухвалила законопроєкт щодо ратифікації Конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів (Конвенції Тромсе). Саме Україна, будучи 10-ю країною, яка ратифікувала Конвенцію, забезпечила набуття її чинності для країн-підписантів. 

ЦЕДЕМ з 2016 року активно наголошував на необхідності ратифікації Конвенції Тромсе. У співпраці з громадськістю та ключовими державними органами така адвокація призвела до успішних результатів і вже 1 грудня 2020 року Конвенція офіційно набула чинності для України. 

Конвенція заохочує до розширення права доступу до офіційних документів, водночас не послаблюючи чинні норми і положення національного законодавства. Так, Закон України “Про доступ до публічної інформації” хоча і розроблявся на основі Конвенції, містить ширші права на доступ до офіційних документів, що, втім, не суперечить положенням Конвенції. 

Країни-підписанти Конвенції зобов’язуються не лише виконувати мінімальний стандарт її положень, але й здійснювати визначений порядок дій, який, зокрема, відображено у календарі заходів на офіційній сторінці Конвенції Тромсо Ради Європи, для її подальшої ратифікації. 

Відповідно до вказаного календаря, 3 березня 2021 року відбулось 1937-ме засідання Комітету Міністрів Ради Європи, на якому прийняли Резолюцію CM / Res (2021) 2 про правила процедури виборів членів Групи спеціалістів з доступу до офіційних документів 

Слід зауважити, що в Україні уже розпочався процес відбору кандидатів до групи спеціалістів Ради Європи з доступу до інформації,  до розробки якого були долучені юристи ЦЕДЕМ. 

Нагадаємо, що 14 травня 2021 року Центр демократії та верховенства права, за участі українських та міжнародні експертів, юристів та представників медіа, провів Форум “Право на доступ до публічної інформації. 10 років свободи та викликів”. Серед іншого, на заході обговорили важливість Конвенції Тромсе для українського та міжнародного законодавства, а також необхідність створення і функціонування міжнародних моніторингових органів у сфері доступу до публічної інформації.