5 років РПР: як коаліція стала рушієм українських реформ

March 26, 2019

З 2014 року саме громадянське суспільство стало головною рушійною силою для впровадження необхідних реформ в Україні, та на той час вагомі  зміни були б неможливими без формування широких коаліцій. Найбільш успішним і довготривалим прикладом таких коаліцій є Реанімаційний Пакет Реформ. На цьому наголосили учасники обговорення “5 років РПР: роль громадськості в реформуванні країни”, яке відбулося 22 березня 2019 року.

Реанімаційний Пакет Реформ є прикладом громадської співпраці, яка допомагає українцям боротися за демократію та все ближче наближати Україну до Європейського Союзу. Про це зазначили міжнародні партнери РПР, додавши: саме ця коаліція успішно впроваджує порядок денний реформ для українських органів влади.

Українські державні діячі вкотре заявили, що готові активно співпрацювати з коаліцією, адже РПР протягом 5 років існування довів спроможність бути стаєром на довгій дистанції просування реформ. Крім цього, в українському суспільстві досі зберігається доволі високий ступінь довіри до громадських організацій.

Вкрай важливо передати реформаторський досвід РПР регіональним коаліціям громадських організацій. Світові практики свідчать: глобальні зміни в країні починаються з невеликих кроків на місцевому рівні.

Наступним етапом розвитку Реанімаційного Пакету Реформ має стати його перетворення на Громадську спілку. Учасники заходу зазначили, що “романтичний” період у громадському секторі закінчується та настає час юридичного оформлення стосунків. РПР має залишатися великою міждисциплінарною коаліцією, у якій гармонійно поєднуються різні за напрямками та досвідом громадські організації. Водночас, за потреби, РПР має бути здатним спрямувати всю потужність коаліції на імплементацію кількох ключових реформ, які є найважливішими для країни в той чи інший момент.