Прогрес чи відкат реформ: погляд дипломатів, бізнесу та експертів

May 23, 2019

Громадянському суспільству, яке має стати запорукою стабільності демократичних інститутів, слід сконцентрувати увагу на безперервному процесі реформ, щоб за наступні 5 років впровадити ще більше змін в Україні. На цьому наголосили посли західних держав під час Форуму “Відповідальність, довіра, інклюзивність: бачення реформ завтрашнього дня. Пропозиції громадянського суспільства”, який організував Реанімаційний Пакет Реформ 22 травня.

Під час заходу відбулося заключне обговорення документу “Принципи Торонто” (Ключові пріоритети проведення реформ в Україні) та 12 галузевих брифів з різних сфер державної політики. Ці документи будуть презентовані на Конференції з питань реформ в Україні (Ukraine Reform Conference) у Торонто 2-4 липня 2019 року.

“Українці мають відчути, що “Принципи Торонто” є спільними принципами для всіх. Не можна експертам громадянського суспільства координувати зусилля лише між собою – необхідно доводити своє бачення до активних громадян. У Торонто ми прагнемо створити інтерактивну платформу, де будуть формуватися ідеї на наступні 5 років”, – сказав Роман Ващук, Надзвичайний та Повноважний Посол Канади в Україні.

Сильне громадянське суспільство є основою розвиненої демократичної держави, звернув увагу Мартін Хагстрьом, Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Швеція в Україні. “Ми живемо у той час, коли все дуже швидко змінюється, але Швеція продовжує підтримувати Україну, розбудову сильного громадянського суспільства, яке у всіх країнах відіграє важливу роль у генеруванні ідей і розвитку інститутів”, – вказав він.

Голова Представництва ЄС в Україні Хюг Мінгареллі закликав не зупинятися на досягнутому та продовжити впровадження реформ: “Нові українські лідери мають зробити не менше, ніж було зроблено за минулі 5  років. Ми маємо пояснити, що саме слід зробити новим керівникам для продовження реформ, зокрема для збереження макрофінансової стабільності України. Також вкрай важливою є повна імплементація Україною Угоди про асоціацію з Євросоюзом для інтеграції до єдиного ринку ЄС”.

В Україні інтереси бізнесу та громадянського суспільства збігаються на 100%, що втілювалося у спільних діях для відновлення економічної стабільності та боротьби з корупцією. Крім цього, бізнес вже почав фінансово підтримувати громадянське суспільство – зауважив Президент Європейської Бізнес Асоціації Томаш Фіала. Він додав, що найзаможніші держави у світі – це держави з розвиненою демократією та незалежними ЗМІ, чого дуже бракує Україні, де більшість медіа знаходяться під контролем олігархів.

“Обсяг прямих іноземних інвестицій на душу населення в Україні значно відстає від європейського рівня. Головні перешкоди цього – корупція та відсутність верховенства права”, – додав Фіала. Він підсумував: щоб впровадити необхідні зміни, громадянам з різних сфер діяльності та експертам зокрема варто працювати разом. Лише тоді буде результат.

“Громадянське суспільство має отримати право говорити від усіх українців, а не лише від себе як громадських експертів. Демократія базується на волі людей, тому вкрай важливо їх почути. Ми не маємо права перетворитися на аристократію громадянського суспільства, тому нам слід більше слухати, що говорять українці”, – вважає Тарас Шевченко, співголова Ради РПР і директор ЦЕДЕМ.

Питання важливості  громадянського суспільства для розвитку країни торкнулися і представники Уряду.

“Одна з найбільших цінностей України – це потужне громадянське суспільство, яке постійно “штовхає” владу вперед. Також необхідно продовжувати публічні дискусії щодо реформ”, – сказав Міністр Кабінету Міністрів Олександр Саєнко. На його думку, однією з найбільш успішних реформ в Україні за останні роки є реформа децентралізації влади, яка дозволила людям у регіонах справді відчути зміни.

“Реформа децентралізації зменшила рівень корупції на місцях і надала можливість людям впливати на місцеву владу, але необхідно вимагати внесення відповідних змін до Конституції щодо децентралізації, аби зробити цю реформу незворотною”, – наголосив Олександр Корінний, голова Асоціації об’єднаних територіальних громад.

Реформа може вважатися завершеною тільки тоді, коли люди відчули її на місцях, погодився із ним Сергій Пінчук, член координаційної ради “Рада Реформ Рівного”, експерт РПР. “Реформа децентралізації стала успішною саме через розвинену інфраструктуру цієї реформи – люди їздили селами, розповідали, чому вигідно об’єднуватися, які переваги у об’єднаних територіальних громад”.

За його словами, ще однією успішною реформою в Україні є медична:  “Команда Уляни Супрун постійно комунікувала з регіонами. Місцеві коаліції – це саме та інфраструктура, яку слід залучати для впровадження реформ”.

Проте в цілому комунікація впровадження реформ в Україні за останні роки була фактично провалена, вважає Наталія Лигачова, член Ради РПР, Голова ГО “Детектор Медіа”, і цю комунікацію провалили як влада, так і громадські активісти.

“Усі успішні реформи використовувалися владою виключно для самопіару, без демонстрації існуючих проблем і конструктивної критики. Крім цього, часто навіть незаангажовані журналісти приділяли надмірну увагу персоналізації недоліків тих чи інших реформ”, – зазначила Наталія Лігачова.

Необхідно продовжувати вже розпочаті реформи, незалежно від того, які політичні сили були їхніми ініціаторами, закликала народний депутат Ганна Гопко. Найважливіші реформи, які мають бути продовжені, вона назвала судову реформу, децентралізацію влади, а також дерегуляцію.

Додаткова інформація

Надати пропозиції до проектів Принципів пріоритетних реформ в Україні від громадянського суспільства («Принципів Торонто») та 12 галузевих бріфів можна за посиланням до 29 травня. Проекти документів підготовлені Робочою групою громадянського суспільства за координації РПР. Фіналізовані документи  будуть презентовані в рамках третьої Конференції з питань реформ в Україні (Ukraine Reform Conference) 2-4 липня в Торонто.

За матеріалами прес-служби Реанімаційного Пакету Реформ