РПР закликає владу до рішучих дій щодо захисту громадських активістів та політичних діячів у регіонах

September 26, 2018

Україною прокотилася чергова хвиля нападів на громадських активістів. 22 вересня в Одесі стріляли у відомого місцевого активіста та голову одеського осередку партії “Сила людей” Олега Михайлика. Куля пройшла крізь руку та застрягла в легені між ребрами. Зараз він у лікарні в тяжкому стані.

В той же день у Кушугумі під Запоріжжям після низки погроз стався напад на голову Запорізької організації ДемАльянсу Сергія Лукіна. У нього діагностовано струс мозку.

Кінець липня та початок серпня також відзначився зухвалими та резонансними вбивствами та нападами на громадських та політичних діячів.

31 липня у Бердянську на подвір’ї свого міні-готелю був застрелений Віталій Олешко, колишній учасник АТО з позивним “Сармат”.

У Херсоні зранку 31 серпня невідомий скоїв напад та облив сірчаною кислотою Катерину Гандзюк, радницю мера Херсона, в.о. керуючого справами міськвиконкому та активістку.

Наступного дня в Одесі невідомий чоловік за кермом вантажівки протаранив автомобіль громадських активістів Григорія Козьми та Михайла Кузаконя і втік з місця злочину.

3 серпня невідомі підірвали автомобіль голови фракції Батьківщина в Кам’янській міськраді на Дніпропетровщині, громадського активіста та волонтера Віталія Чернявського.

На наш погляд, ці події є наслідком не реагування на спалах агресії щодо громадських активістів, який мав місце у попередній період.

Так, у квітні 2017-го року  в Полтаві було скоєно два напади на активістів, які захищали історичний центр від незаконних забудов.

У серпні 2017 року двоє невідомих осіб здійснили напад на Голову Правління Харківського антикорупційного центру і депутата Харківської облради Дмитра Булаха, а згодом – на експерта цієї організації Євгена Лісічкіна.

Влітку 2017-го в Одесі невідомі побили активістку організації «Зелений лист» Світлану Підпалу, яка займається захистом зелених насаджень в місті і виступає проти забудови берегової лінії. Також нападу зазнав координатор місцевого Автомайдану Віталій Устименко.

У ніч з 18 на 19 лютого 2018 року в Рівному було здійснено підпал дверей до помешкання родичів громадського журналіста та керівника ГО “Антикорупційний моніторинг” (АКМ) Юрія Дюга.

Коаліція громадських організацій Реанімаційний Пакет Реформ неодноразово зверталася до представників державної влади та органів правопорядку із закликом дати оцінку резонансним подіям та запобігти подальшому загостренню ситуації. Але розслідування жодної резонансної справи не доведене до кінця, а нападники не покарані.

Перехід від фази паплюження активістів до їх фізичного знищення потребує негайного та ефективного втручання державних органів, адже у випадку подальшої бездіяльності функцію захисту від насилля переймуть на себе інші, що ще більше ослабить державу перед зовнішнім агресором.

Враховуючи посилення  загрози фізичного нападу та тиску на громадських діячів та журналістів, розуміючи ризики для майбутнього держави в умовах бездіяльності органів влади, покликаних забезпечувати безпеку громадян, відсутності реагування на заклики та заяви громадськості щодо рішучий дій для захисту активістів та журналістів, коаліція громадських організацій Реанімаційний Пакет Реформ підтримує вимоги акції “Ніч на Банковій”, яка була ініційована громадськими активістами, правозахисниками, та адвокатами. Зокрема, експерти Реанімаційного Пакету Реформ закликають:

  • Президента України – озвучити чітку публічну позицію та провести позачергове засідання Ради національної безпеки і оборони України в зв’язку зі зростанням інтенсивності нападів на громадських діячів всередині країни;
  • Органи правопорядку – оперативно та ефективно розслідувати кримінальні провадження стосовно нападів на активістів зі звітуванням на кожному етапі перед громадськістю;
  • Президента України, Генерального прокурора, Голову Служби безпеки України, Міністра внутрішніх справ України – зустрітися з регіональними представниками громадського сектору для налагодження комунікації, оприлюднення позицій і проблем у зв’язку з загостренням ситуації та впливу на неї президентських виборів;
  • Верховну Раду України – створити тимчасову слідчу комісію щодо нападів на громадських активістів у 2017-2018 роках із обов’язковим представництвом паритетної участі в її роботі представників громадянського суспільства;
  • Міністра внутрішніх справ України – невідкладно і публічно відзвітувати про стан розслідування цих справ з трибуни Верховної Ради України.