Рух ЧЕСНО презентував аналіз усіх 653-х кандидатів у Верховний Суд

February 20, 2017

Рух ЧЕСНО в рамках кампанії ЧЕСНО.Фільтруй суд! проаналізував усіх претендентів на крісла у Верховному Суді. Аналітичні довідки про 653-х кандидатів активісти ЧЕСНО презентували у понеділок, 20 лютого, під час прес-конференції. За результатами аналізу чеснівці виділили 7 гріхів кандидатів – критерії, з яких можна робити висновки про доброчесність претендентів на посади суддів у найвищій судовій інстанції.

Участь у конкурсі до Верховного Суду, створення якого є одним із кроків судової реформи, беруть 653 кандидати з усієї країни. Переважна кількість бажаючих сісти в крісла Верховного Суду є діючими суддями з судів різних інстанцій або колишніми суддями і лише менше третини кандидатів – адвокати та науковці, яких вперше в історії сучасної України допустили до конкурсу на такі посади. На етапі допуску до конкурсу ВККС відсіяла 45% адвокатів, науковців та кандидитів із сукупним досвідом. Тоді як з числа суддів комісія не допустила лише 7%. Таким чином, з 464 суддями змагаються за суддівські крісла у Верховному суді 189 кандидатів не з системи.

“Формування нового Верховного Суду є однією із найважливіших реформ першого кварталу 2017 року. До цього процесу потрібно підійти надзвичайно відповідально, оскільки на відміну від тих же депутатів Верховної Ради, яких обирають на 5 років, суддів Верховного Суду обирають безстроково і, можливо, не скоро буде шанс цю інституцію оновити. Тому кількість нових суддів Верховного Суду, обраних з-поза системи буде свідчити про успішність судової реформи загалом. Це пояснити можна хоча б тим, що за результатами нашого аналізу, негативної інформації про кандидатів з наукової та адвокатської спільноти значно менше, аніж про кандидатів з числа діючих суддів”, – заявила під час прес-конференції координатор комунікаційного відділу кампанії “ЧЕСНО. Фільтруй суд!” Лілія Дроздик.

Проаналізувавши усіх претендентів на посади суддів Верховного Суду, Рух ЧЕСНО в рамках кампанії ЧЕСНО.Фільтруй суд! виділив так звані 7 гріхів кандидатів – критерії, з яких можна робити висновки про доброчесність претендентів на крісла у найвищій судовій інстанції. Саме доброчесність майбутніх суддів Верховного Суду є одним із найважливіших критеріїв відбору, на який Вищою кваліфікаційною комісією суддів відведено 250 балів із 1000 можливих на конкурсі.

“Гріхами”, які мають окремі кандидати у Верховний Суд кампанія ЧЕСНО.Фільтруй суд! називає:

  • корупцію на усіх рівнях, починаючи із призначення суддів, просування кар’єрною драбиною, закінчуючи прийняттям рішень на чиюсь користь;
  • служіння режиму Януковича, яке проявлялось у покриванні суддями злочинів режиму, неправомірних покараннях майданівців, публічній підтримці курсу Януковича;
  • кругова порука, яка забезпечує суддям безкарність за вчинення злочинів та винесення неправосудних рішень;
  • сумнівні рішення, які викликають сумнів у своїй справедливості та у незаангажованості суддів, що їх виносили;
  • сумнівні статки, що викликають сумніви у законності їхнього походження;
  • зв’язки родинні чи будь-які інші, що можуть призвести до винесення рішень в умовах конфлікту інтересів, кругової поруки, кумівства;
  • кримінальні справи, безпосередніми учасниками яких є кандидати у Верховний Суд.

Уся інформація, зібрана у аналітичних довідках про кандидатів у Верховний суд, отримана командою ЧЕСНО.Фільтруй суд! із відкритих джерел та опрацьована відповідно до методології Руху ЧЕСНО. “При формуванні довідок про кандидатів ми вирішили утриматись від висновків щодо доброчесності чи відповідності кандидатів на посади суддів Верховного Суду. Надавати позитивні чи негативні висновки про кандидатів буде Громадська рада доброчесності. А ми взяли на себе місію зібрати та максимально поширити інформацію, яка на нашу думку, може бути корисною при відборі кандидатів та може повпливати на результат конкурсу. Вважаємо, що зібрана інформація, як мінімум, має бути предметом обговорення під час співбесіди кандидата на посаду судді Верховного Суду, оскільки дає обґрунтовані підстави для сумніву у доброчесності такого кандидата”, – зазначив під час прес-конференції старший аналітик кампанії ЧЕСНО.Фільтруй суд! Іван П’ятак.

infographics-web

Усі аналітичні довідки про 653-х кандидатів у Верховний Суд розміщені у спеціальному розділі на сайті кампанії ЧЕСНО.Фільтруй суд! Разом з тим аналітичні довідки Рух ЧЕСНО передав Громадській раді доброчесності для використання інформації з них у висновках про кандидатів, а також на запит Вищої кваліфікаційної комісії суддів довідки надіслані їм для використання у досьє, які комісія формувала про кожного претендента. У ході конкурсу кандидати поступово вибувають, але інформація про них зберігається на сайті ЧЕСНО.Фільтруй суд! з примітками про етап, на якому той чи інший кандидат зійшов із дистанції.

“Громадська рада доброчесності під час конкурсу у Верховний Суд зіткнулась із чималим випробуванням – 20-м членам Ради потрібно зібрати інформацію, проаналізувати її та підготувати позитивний або негативний висновок про 653-х кандидатів. Це колосальний об’єм роботи. Тому допомога з боку Руху ЧЕСНО у цьому процесі є дуже важливою”, – зазначила представниця Руху ЧЕСНО у Громадській раді доброчесності Галина Чижик.

Рух ЧЕСНО збирає інформацію з відкритих загальнодоступних джерел та не стверджує про вчинення особою правопорушення або її вину. Висновки ЧЕСНО про причетність кандидатів до корупційних діянь, ухвалення сумнівних рішень є оціночними судженнями, що можуть не збігатися із офіційними рішеннями та висновками державних органів.