Рух ЧЕСНО продовжує відстежувати хід конкурсу до Верховного Суду

April 3, 2017

Вища кваліфікаційна комісія суддів оприлюднила результати письмового етапу конкурсу до Верховного Суду. Згідно з результатами 139 кандидатів не набрали мінімально допустимого балу для подальшої участі в конкурсі, таким чином у наступних етапах боротися за місце у найвищій судовій інстанції будуть 382 кандидати.

Однак, сумнівів найбільше викликає те, що кваліфкомісія встановлює правила гри безпосередньо під час проведення конкурсу. Як відомо, після першого етапу письмової частини іспиту 86 кандидатів не набрали мінімального балу для подальшої участі. Після виставлених оцінок за практичну частину ситуація мала б бути аналогічною, але ні. Тести на морально-психологічні якості здаватимуть ті, які сумарно за дві частини письмового етапу набрали відповідну кількість балів, зокрема:

  • для Касаційного господарського суду – 130 балів;
  • для Касаційного адміністративного суду – 127 балів;
  • для Касаційного цивільного суду – 125 балів;
  • для Касаційного кримінального суду 119 балів.

 

Таким чином, замість 339 кандидатів участь у конкурсі продовжують 382, тобто додатково ще 43 претенденти. З цього приводу своє занепокоєння висловила Громадська рада доброчесності, назвавши дії ВККС – недоброчесними і такими, що ставить під загрозу довіру до конкурсу загалом. Крім цього, такі дії ставлять кандидатів до ВС у неоднакове становище і можуть бути свідченням того, що члени Комісії дають зелене світло потрібним кандидатам, адже 65 % тих, які пройшли за сумарною кількістю балів – діючі судді.

continue-web-01

Щодо розподілу кандидатів по судах, то найбільша конкуренція буде у Касаційному цивільному суді – 112 кандидатів, при цьому абсолютна більшість з них – судді; найменша конкуренція у Касаційному адміністративному суді – там всього 74 кандидати. У Касаційному кримінальному суді – 108 кандидатів, а у господарському – 88. Примітно, що ситуація складається не на користь науковців чи адвокатів, оскільки на 1 професіонала з-поза системи припадає 3,6 суддів.

Нагадаємо, триває конкурс до Верховного Суду. Кандидати, які успішно склали письмовий етап, будуть здавати тести на морально-психологічні якості та проходитимуть співбесіди з членами Вищої кваліфікаційної комісії суддів. До слова, Громрада доброчесності уже готує висновки щодо кандидатів до Верховного Суду. Якщо висновок ГРД буде негативним, то членам ВККС необхідно набрати 11 з 16 голосів, щоб його подолати.