Рух ЧЕСНО провів всеукраїнський моніторинг судів на доступ до публічної інформації

June 14, 2018

Рух ЧЕСНО в рамках кампанії ЧЕСНО. Фільтруй суд! провів моніторинг регіональних судів на предмет забезпеченості доступу до публічної інформації. Регіональні координатори кампанії провели дослідження у 23-х апеляційних обласних судах і у 14-и господарських місцевих судах.

В рамках кампанії впродовж січня-лютого 2018 року в регіональні суди були надіслані запити для отримання публічної інформації за трьома критеріями. А саме:

  • Список суддів (з зазначенням судді-спікера, голови суду та суддів у відставці);
  • Інформація про суддів (освіта, суддівська кар’єра, притягнення до дисциплінарної відповідальності) – окремий запит щодо кожного судді, який був у списку судів, що дали у відповідь на запит №1;
  • Інформація про помічників суддів (ПІБ, час початку роботи діючих помічників суддів, ПІБ попередніх помічників та час їх роботи) – окремий запит щодо кожного судді, який був у списку, що дали у відповідь на запит №1.

Загалом у 93,19% надавали запитувану за трьома запитами інформацію (крім фото судді). Так, інформацію про список суддів надали повною у 93,40% відповідях. Інформацію щодо судді надали у 90,50% відповідей. Інформацію про помічників суддів надали у 95,65% відповідей. Найгірші результати за повнотою наданої інформації показали: Сумська область – 65,00%, Закарпатська область – 73,33%, Миколаївська область – 77,77%.

Загалом, 87,9% відповідей від судів надійшли вчасно. Із затримкою надійшли 12,1% відповідей. Найгірші результати надходження відповідей у Волинської області – 83,33% відповідей з затримкою, та Полтавської – 66,67.

Окремо варто зазначити про надання фото суддів. У відповідь на запит загалом лише у 18,77% відповідях на запит було надано фото суддів. У 12-и областях фото суддів не були надані судами взагалі.

Також були зафісковані випадки ігнорування запитів судами. Загалом було зафіксовано 7 таких випадків. Так, по два випадки ігнорування запитів було у Сумській та Черкаській областях. У Миколаївській й та Львівській областях – по одному випадку, проте після повторного надсилання запитів відповіді були надані.

ЧЕСНО. Фільтруй суд! – довгострокова кампанія громадського контролю, спрямована на активізацію суспільства задля очищення суддівських лав від недоброчесних суддів та утвердження справедливого суду в Україні. ЧЕСНО. Фільтруй суд! організував всеукраїнську мережу регіональних координаторів у кожній області України, яка проводить моніторинг діяльності місцевих суддів та судів, а також  на місцях збирає інформацію про суддів. Також ЧЕСНО. Фільтруй суд! запустив унікальну базу профайлів суддів України. Наразі у базі міститься інформація про понад 500 суддів, планується формування профайлів про кожного працюючого суддю країни.