Рух ЧЕСНО закликає Вищу раду правосуддя не рекомендувати до призначення недоброчесних кандидатів у Верховний Суд

March 18, 2019

19 та 20 березня Вища рада правосуддя розгляне матеріали 78 кандидатів на посади суддів Верховного Суду. Цих кандидатів за результатами конкурсу відібрала Вища кваліфікаційна комісія суддів. Із списку, сформованого командою ЧЕСНО. Фільтруй суд!, серед претендентів залишається 23 недоброчесні кандидати, яким не місце у найвищій судовій інстанції. Рух ЧЕСНО закликає Вищу раду правосуддя не рекомендувати цих кандидатів для призначення суддями Верховного Суду.

Під час конкурсу Рух ЧЕСНО в рамках кампанії ЧЕСНО. Фільтруй суд! надсилав до Вищої кваліфікаційної комісії суддів аналітичні довідки з висновком про недоброчесність цих кандидатів. Також частина цих кандидатів отримала негативні висновки Громадської ради доброчесності. Втім громадську оцінку доброчесності кандидатів ВККС не взяла до уваги і таким чином до Верховного Суду може потрапити ще 23 судді, які, на думку ЧЕСНО, порушили критерії доброчесності.

ЧЕСНО. Фільтруй суд! оцінює кандидатів за п’ятьма критеріями доброчесності. Кожен із наведеного нижче списку недостойних посади у Верховному Суді, порушив щонайменше один критерій доброчесності. Критерії ЧЕСНО: непричетність до корупції або кримінальних правопорушень, непричетність до ухвалення сумнівних рішень, відповідність стилю життя задекларованим доходам та прозорість статків, непричетність до порушення прав людини та дотримання норм професійної етики.

Список недостойних посади у Верховному Суді

  1. Ігор Бенедисюк
  2. Наталія Блажівська
  3. Ірина Воробйова
  4. Світлана Вус
  5. Надія Губенко
  6. Олена Губська
  7. Ігор Дашутін
  8. Ірина Дундар
  9. Жанна Єленіна
  10. Сергій Єремейчук
  11. Андрій Жук
  12. Вадим Ігнатенко
  13. Олена Калашнікова
  14. Валерій Картере
  15. Ірина Кондратова (Притика)
  16. Ганна Кривцова
  17. Наталія Мартинюк
  18. Сергій Могил
  19. Костянтин Огороднік
  20. Олена Святська
  21. Тетяна Чумаченко
  22. Владислав Шипович
  23. Олег Шишов

Рух ЧЕСНО збирає інформацію з відкритих загальнодоступних джерел та не стверджує про вчинення особою правопорушення або її вину. Висновки ЧЕСНО про невідповідність кандидатів критеріям доброчесності є оціночними судженнями, що можуть не збігатися із офіційними рішеннями та висновками державних органів.