Саміт Україна-ЄС: питання дезінформації та незалежних медіа звучали на найвищому рівні

October 15, 2021

У Києві в рамках 23-го саміту Україна-Європейський Союз зустрілися президент Володимир Зеленський, Президент Європейської Ради Шарль Мішель та Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн

Сторони ухвалили спільну заяву щодо співпраці між Україною та ЄС, а також виконання Україною своїх зобов’язань у сфері реформ. 

Серед іншого йшлося і про необхідність протидіяти дезінформації, зміцнювати незалежні медіа, законодавчу бази, розвивати медіаграмотність. 

Незалежні медіа та дезінформація

Сторони визнали важливість співпраці між Україною та ЄС у боротьбі з дезінформацією. У цій сфері йдеться про необхідність зміцнювати незалежні медіа в Україні, а також удосконалювати нормативно-правову базу для цього. 

Така заява може бути знаком для української влади: щоб протидіяти гібридним загрозам, зокрема з боку Росії, і для розвитку незалежних медіа в Україні необхідно доопрацювати законопроєкт “Про медіа”. Він уже тривалий час перебуває у Верховній Раді, проте без зрушень. 

Під незалежними медіа слід і ті, що не залежать від влади, хоч і фінансуються з державного бюджету. Це Національна суспільна телерадіокомпанія, яка, нагадаємо, за роки існування недоотримала 2,9 млрд грн, а на наступний рік Кабмін пропонує виділити їй ще на понад півмільярда менше коштів. 

Також у спільній заяві сказано про важливість медіаграмотності і стратегічних комунікацій у сфері протидії дезінформації. Згадано і питання кібербезпеки – тут ішлося про поглиблення співробітництва у цій сфері. Так, Україна та ЄС вже провели так званий кібердіалог (дискусії щодо безпеки кіберпростору, боротьби з кіберзлочинністю, сприяння розвитку спільного кіберпростору тощо) і планують наступний.

Телекомунікації 

Також у заяві сторони відзначили не менш важливу тему: інтеграцію України в Єдиний цифровий ринок. За словами представників ЄС, якщо Україна виконає свої зобов’язання у сфері телекомунікацій, вона може стати частиною єдиного цифрового ринку Євросоюзу. 

Для цього потрібно, зокрема, аби в Україні працював незалежний та ефективний регуляторний орган. У ЄС відзначили успіхи нашої країни у реалізації електронних довірчих послуг (електронні підписи, ключі, сертифікати).

Єдиний цифровий ринок – це проєкт, який охоплює інтернет-маркетинг, торгівлю товарами і послугами через Інтернет, іншу діяльність в мережі. Регулювання цього ринку передбачає захист персональних даних, авторського права в Інтернеті, правила щодо аудіовізуальних медіа та інші аспекти. 

Інтеграція для України означала б отримання доступу до європейських ринків, прихід на український ринок європейських компаній, спільні правила безпеки і якості послуг та економічні вигоди. 

Повний текст заяви за результатами Саміту Україна-ЄС: https://bit.ly/3BDwGWT.