ЦЕДЕМ провів Школу адвокації 5.0

December 30, 2020

25 громадських активістів з усієї України відтепер мають ще кращі теоретичні знання і практичні навички адвокації та готові застосовувати їх для позитивних змін у країні. З 7 по 18 грудня Центр демократії та верховенства права провів Школу адвокації – це освітній проєкт для представників організації громадянського суспільства, які вже мають базовий досвід адвокаційної діяльності та зацікавлені у поглибленні своїх знань та подальшій роботі у сфері адвокації.

Таку Школу ЦЕДЕМ проводить вже вп’яте, хоча цього року, з огляду на карантинні обмеження, навчання відбувалося у онлайн-форматі.

Адвокація, просування важливих для суспільства рішень у органах влади завдяки зусиллям громадськості, є одним із ключових напрямів діяльності громадського сектора. Адже для ключових змін, до прикладу, запуску автоматичної фіксації порушень Правил дорожнього руху чи заборони куріння у громадських місцях, потрібно не лише переконати суспільство у їх потребі. А й спонукати центральну державну чи місцеву владу запровадити зміни: ухвалити відповідні рішення та втілювати їх на практиці.

Тож упродовж двох тижнів учасники Школи адвокації розбирали особливості такої роботи в парламенті, уряді та на місцевому рівні. Розпочали навчання із теоретичних лекцій, однак особливу увагу приділили практичним завданням. Так, слухачі Школи розділилися на групи і працювали над розробкою адвокаційної стратегії із супроводом тренера. Також вони аналізували практичний адвокаційний кейс.

Лекторами на проєкті стали експерти з вагомим досвідом адвокації. Зокрема, Тарас Шевченко, заступник міністра культури та інформаційної політики України, Олеся Холопік, директорка Центру демократії та верховенства права, Гліб Колесов та Петро Король, юристи Центру демократії та верховенства права, Ольга Гвоздік, національна експертка проєкту «Сприяння участі громадян у демократичному процесі прийняття рішень в Україні» Офісу Ради Європи в Україні, Юлія Солоха, експертка з побудови ефективних громадських кампаній, адвокації (GR) та комунікацій, засновниця ГО “Центр адвокації громадського здоров’я”.

Ще одним завданням проєкту, за словами організаторів, було познайомити між собою активістів з різних куточків України та долучити їх до спільноти випускників Шкіл адвокації.

Детальніше про проєкт читайте за посиланням.

Цей проєкт був проведений за підтримки Швеції