Штучний інтелект: пояснюємо простими словами

March 31, 2021

Поняття “штучний інтелект” з’явилося на порядку денному в Україні не так давно, проте світову історію встигло підкорити ще на початку 50-х років минулого століття. Що таке цей славнозвісний штучний інтелект і з чим його їдять? ЦЕДЕМ розробив серію інфографік, які простими словами пояснюють зміст цього явища, взаємозалежність з іншими технічними феноменами та правові й етичні перепони, що виникають в процесі застосування цієї технології.

Перша інфографіка у цій серії ілюструє основну інформацію про штучний інтелект:

  • Сфери його застосування, пов’язані з прямим чи опосередкованим впливом на базові права людини (серед яких особливу увагу приділяємо сфері медіа та операціям з персональними даними);
  • Поняття штучного інтелекту та його основні технічні складові;
  • Історія створення та розвитку штучного інтелекту у найрізноманітніших його формах – від теоретичних концепцій до віртуальних асистентів. 

Друга інфографіка стосується взаємозалежності штучного інтелекту з суміжними категоріями, як-от великі дані та сучасна комп’ютерна архітектура. Крім того, вона описує основні алгоритми, за якими системи штучного інтелекту здобувають дані та оновлюють їх. Це допомагає краще зрозуміти природу штучного інтелекту.

У третій інфографіці – перелік основних правових та етичних викликів, які постають перед суспільством, котре активно використовує штучний інтелект. Для частини цих викликів належну відповідь можна знайти вже сьогодні, для вирішення інших потрібен час або суттєва перебудова правової системи.