Парламент проти фейків

September 9, 2020

8 вересня 2020 року у Верховній Раді України зареєстрували проєкт Постанови “Про проведення парламентських слухань на тему: “Свобода слова чи свобода брехні: факти чи фейки” (Постанова №4071, н.д. Нестор Шуфрич, Євгеній Брагар та інші).

Відповідно до проєкту Постанови для участі у парламентських слуханнях планується запросити представників центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, медіа, громадських організацій, міжнародних організацій, науковців та експертів.

У пояснювальній записці депутати зазначають, що медійне середовище дедалі частіше використовується для подання неправдивої інформації та фактів у спотвореному вигляді. Покликаючись на експертні дослідження, депутати наголошують, що фейкові новини все частіше з’являються у поважних виданнях, адже навіть професіонали часом не в змозі відрізнити їх від справжніх. 

Ініціатори проєкту Постанови пропонують напрацювати рішення проблеми фейкових новин в межах парламентських слухань. Попередньою датою їх проведення є 9 грудня 2020 року.

Картка проєкту постанови: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=69874