Стартував перший в Україні регіональний раунд мут-корту з медіа права

December 21, 2016

Розпочався перший в Україні Регіональний Раунд мут-корту з медіа права, організований Центром демократії та верховенства права спільно з Національним Університетом “Києво-Могилянська академія” та Kyiv-Mohyla Moot Court Society. Це міжнародне змагання серед юристів, що моделює хід судового засідання. Під час мут-корту учасники готують письмові аргументи та беруть участь у дебатах. Захід проводиться за підтримки Уряду Швеції.

Упродовж двох днів 7 команд з України, Литви, Латвії, Грузії та Білорусі будуть змагатися за можливість виступити на міжнародному раунді змагань в Оксфорді, що пройде у квітні 2017 року.

Тарас Шевченко, директор ЦЕДЕМ та Аліна Правдиченко, керівник освітніх проектів Інституту Медіа Права, зазначили, що у 2008 році, коли лише починався мут-корт з медіа права, 7 команд брало участь в фіналі. Сьогодні така ж кількість зібралася у Києві, на регіональному етапі.

«Кожен з учасників вже може пишатися собою. Головне – це отримати унікальний досвід і задоволення від гри», – зазначив Паоло Кавальєрі, Доктор філософії міжнародного права і економіки, представник Університету Едінбурга, який є одним із суддів на змаганнях.

Цього року учасники мут-корту розглядають справу щодо звинувачення блогера у закликах до насильства. Команди обговорюватимуть питання регулювання соцмереж та Інтернету, законодавства щодо свободи слова та екстремізму а також відповідальності журналіста за висловлені у публікаціях ідеї.

Окрім змагань, для учасників заплановані також професійні лекції, присвячені тематиці свободи слова та порядку притягнення журналістів до відповідальності.