Кампанія ЧЕСНО. Фільтруй суд! презентувала профайли суддів Київської області

February 12, 2020

40% суддів першої інстанції у Київській області є недоброчесними. Такі результати аналізу кампанії ЧЕСНО. Фільтруй суд!, презентованого 12 лютого в Києві. За даними ЧЕСНО, ці судді порушили щонайменше один критерій доброчесності, тобто виносили сумнівні рішення, мають непрозорі статки, причетні до корупції або кримінальних проваджень, порушень прав людини, або ж порушували професійну етику.

Всього аналітики кампанії проаналізували 133 суддів першої інстанції Київської області, 50 з яких не відповідають критеріям доброчесності, згідно з методологією руху.

Найбільше судді Київської області порушили критерій прозорості статків31 особа. Як зазначив юрист кампанії ЧЕСНО. Фільтруй суд! Андрій Матат, типовими порушеннями, що були виявлені в ході аналізу, стали значні розбіжності між майновими деклараціями суддів, відсутність у деклараціях нерухомості, де можна проживати.

Ще 22 судді Київщини порушили критерій непричетності до ухвалення сумнівних рішень.

Серед суддів-порушників критерію непричетності до ухвалення сумнівних рішень активісти зазначили зокрема суддів, котрі виносили рішення проти активістів Євромайдану. Наразі таких суддів в Київській області досі працює 16 осіб.

Також 11 суддів з-поміж проаналізованих порушили критерій непричетності до порушення прав людини. Зокрема це ті судді, котрі порушували право громадян на справедливе судочинство або обмежували процесуальні права сторін. Так, наприклад, суддя Васильківського міськрайонного суду Київської області Кравченко Леся постановила ухвалу, якою встановила строк ознайомлення з матеріалами справи підозрюваному та його захиснику за відсутності підозрюваного та його захисника та без належного повідомлення про місце та час проведення судового розгляду. Такі дії судді унеможливили учасниками судового процесу наданих їм процесуальних прав.

До того ж, 16 служителів Феміди причетні до порушень норм професійної етики. Серед них, зокрема, активісти зазначили суддю вже згаданого Васильківського міськрайонного суду Київської області Корнієнко Сергія. Так, суддя Корнієнко, керуючи автомобілем марки «Land Rover Freelander», наїзд на пішохода, який помер на місці дорожньо-транспортної пригоди від отриманих травм. Як вбачається із рішення дисциплінарної палати, на момент вчинення ДТП суддя Корнієнко перебував у стані алкогольного сп’яніння, причому допустима концентрація етилового спирту була перевищена багаторазово.

Троє з чинних суддів першої інстанції Київської області причетні до вчинення корупційних або інших кримінальних правопорушень. Мова йде, наприклад, про суддю Баришівського районного суду Київської області Лисюка Олександра, обвинуваченого в отриманні неправомірної вигоди.

Профайли суддів кампанія ЧЕСНО. Фільтруй суд! опублікувала на своєму сайті та передасть Вищій кваліфікаційній комісії суддів та Громадській раді доброчесності для використання під час кваліфікаційного оцінювання суддів Одеської області.

Кампанія ЧЕСНО. Фільтруй суд! збирає інформацію за власною методологією з відкритих загальнодоступних джерел та не стверджує про вчинення особою правопорушення або її вину. Висновки ЧЕСНО про недоброчесність суддів є оціночними судженнями, що можуть не збігатися із офіційними рішеннями та висновками державних органів.