Кампанія ЧЕСНО. Фільтруй суд! презентувала профайли суддів Полтавської області

April 8, 2020

31% суддів першої інстанції у Полтавській області є недоброчесними. Такі результати аналізу кампанії ЧЕСНО. Фільтруй суд!, презентованого 8 квітня 2020 року. За даними ЧЕСНО, ці судді порушили щонайменше один критерій доброчесності, тобто виносили сумнівні рішення, мають непрозорі статки, причетні до корупції або кримінальних проваджень, порушень прав людини, або ж порушували професійну етику.

Всього аналітики кампанії проаналізували 149 суддів першої інстанції Полтавської області, 46 з яких не відповідають критеріям доброчесності, згідно з методологією руху. 

Найбільше суддів Полтавської області порушили критерій прозорості статків 39 осіб. Як зазначила координаторка кампанії ЧЕСНО. Фільтруй суд! Людмила Слива, найпоширенішими серед порушень, що були виявлені в ході аналізу, стали значні розбіжності між майновими деклараціями суддів, відсутність у деклараціях нерухомості, у якій можна проживати. 

 Шість суддів Полтавщини порушили критерій непричетності до ухвалення сумнівних рішень. Найбільше їх у Полтавському окружному адміністративному суді чотири особи. Це судді Ольга Гіглава, Костянтин Клочко, Світлана Серга та Костянтин Ясиновський, котрі були причетні до ухвалення рішень, що обмежували право громадян на мирні зібрання, в тому числі і під час Революції Гідності.

Ще четверо служителів Феміди причетні до порушень норм професійної етики. Зокрема, мова йде про суддю Октябрського районного суду м. Полтава Олександра Струкова. За інформацією видання “Останній бастіон”, Олександра Струкова затримала патрульна поліція за порушення правил ПДР: а саме через паркування в неналежному місці, спробу вчинити наїзд на поліцейського, злісну непокору поліції та нецензурні висловлювання. Під час затримання суддя неодноразово принижував працівників поліції. Серед інших епізодів порушень суддею Струковим критерію “непричетність до порушення норм професійної етики” вибірковість та упереджене ставлення щодо фіксації перебування на робочому місці судді-викривача Лариси Гольник. 

Причетні до порушення прав людини згідно методології ЧЕСНО. Фільтруй суд! п’ять суддів І інстанції Полтавської області. Серед порушників цього критерію суддя Крюківського районного суду м. Кременчука Іван Дядечко. Як вбачається з висновку Громадської ради доброчесності, суддя Дядечко І.І., перед початком розгляду справи про вимагання грошей, перешкоджав роботі журналістів та намагався вигнати їх із зали судового засідання. 

Щодо критерію “непричетність до корупції або до кримінальних правопорушень”, за результатами аналізу було виявлено, що його порушив один суддя з Полтавщини. Це суддя Ленінського районного суду м. Полтави Сергій Кононенко. За версією детективів НАБУ, Сергій Кононенко нібито вимагав та одержав неправомірну вигоду у розмірі 5 000 грн за ухвалення судового рішення у цивільній справі. Наразі справа перебуває на розгляді у Вищому антикорупційному суді.

Профайли суддів кампанія ЧЕСНО. Фільтруй суд! опублікувала на своєму сайті та передасть Вищій кваліфікаційній комісії суддів та Громадській раді доброчесності для використання під час кваліфікаційного оцінювання суддів Полтавської області. 

Кампанія ЧЕСНО. Фільтруй суд! збирає інформацію за власною методологією з відкритих загальнодоступних джерел та не стверджує про вчинення особою правопорушення або її вину. Висновки ЧЕСНО про недоброчесність суддів є оціночними судженнями, що можуть не збігатися із офіційними рішеннями та висновками державних органів.