Судді, що підтримували диктаторські закони 16 січня та латифундисти. Хто йде у Верховний Суд

February 11, 2017

Тернопільська, Франківська, Вінницька, Кіровоградська та Херсонська області виявилися не особливо активними у конкурсі у Верховний Суд. Лише 53 кандидати з усіх п’яти регіонів вирішили спробувати свої сили у відборі. При цьому юридична та суддівська спільнота Вінниччини найчисельніша серед цих регіонів. Однією із найяскравіших фігур є суддя Апеляційного суду Івано-Франківської області Надія Стефанів, яка у 2014 році, будучи головою цього суду, взяла приклад із голови Верховного Суду України Романюка та підтримала диктаторські закони 16 січня, наголосивши, що вони “виступають важливою передумовою для більш повної реалізації громадянами доступу до правосуддя і судового захисту ними своїх прав”.

Примітно, що кандидати з регіонів живуть більш скромно, ніж їхні колеги зі столиці, однак вони не гребують будувати сімейні династії суддів, адвокатів чи прокурорів або обростати сумнівними зв’язками, як це успішно зробили і продовжують робити  претенденти з Тернопільської, Івано-Франківської та Херсонської областей. Цікаво, що в багатьох кандидатів ми виявили чимало розбіжностей в паперових та е-деклараціях: чимало з претендентів – латифундисти, оскільки в своєму активі мають чималі земельні ділянки, однак чомусь не декларують жодних житлових приміщень, до прикладу, суддя Потятинник з Коломиї.

Одного з кандидатів-суддів з Вінничини притягували до дисциплінарної відповідальності за винесення рішення щодо відчуження державного майна. Також у Верховний Суд йдуть цілими сім’ями, як-от судді Лариса та Олександр Ковальчуки, які, до слова, навіть були одночасно переведені у Вінницький міський суд.

Суддя Брегей з Кіровоградщини одну кримінальну справу розглядав більше двох років і призначив близько 30 судових засідань, лише третина з яких відбулась. У зв’язку із цим Вища кваліфікаційна комісія суддів вносила рекомендацію про його звільнення, однак Вища рада юстиції її свого часу відхилила.

Також серед претендентів є судді, які надто бояться публічності, а тому забороняли відеозйомку під час судових засідань.

Серед кандидатів з регіонів є й достойні претенденти на крісла Верховному Суді. В аналітичних довідках нижче можна ознайомитися зі всіма претендентами на посади суддів з 5 регіонів.

Зазначимо, Рух ЧЕСНО збирає інформацію з відкритих загальнодоступних джерел та не стверджує про вчинення особою правопорушення або її вину. Висновки ЧЕСНО про причетність кандидатів до корупційних діянь, ухвалення сумнівних рішень є оціночними судженнями, що можуть не збігатися із офіційними рішеннями та висновками державних органів.

Детальніше з інформацією про кожного суддю-претендента на місце у Верховному Суді можна ознайомитися в аналітичних довідках на сайті ЧЕСНО.Фільтруй суд!