Основні успіхи та невдачі судової реформи – погляд зсередини

June 6, 2019

5 червня Рух ЧЕСНО, співзасновником якого є Центр демократії та верховенства права, в рамках кампанії ЧЕСНО. Фільтруй суд! провів форум “Три роки судової реформи: підсумки та перспективи”.

Модератор дискусії, Тарас Шевченко, директор Центру демократії та верховенства права та співініціатор Руху ЧЕСНО,  попросив на початку дискусії всіх учасників коротко назвати основні успіхи та невдачі реформи за ці три роки. Тарас Шевченко також відзначив, що поміж успіхами, є увага до судової реформи, яка прикута значно більше, аніж будь-коли раніше, а також поступ із формуванням Антикорупційного суду. Найбільшим неуспіхом назвав низький рівень довіри до суду та суддів. Навіть до Антикорсуду, який ще не почав працювати, понад половину опитаних висловлюють недовіру. Без довіри до судової системи, неможливо відновити віру у справедливість, а в суспільстві є величезний запит на неї. Також, за словами Тараса, без довіри навіть справедливе рішення можуть бачити як винесене на догоду комусь чи в певних інтересах.

Михайло СМОКОВИЧ, Голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, найбільшим успіхом назвав те, що Конституцією було відібрано повноваження у Верховної Ради України щодо обрання суддів на ці посади.

Ірина ВЕНЕДІКТОВА, експерт партії “Слуга народу”, доктор юридичних наук, професор назвала найбільшим успіхом небайдужість та залученість громадянсього суспільства до питань  правосуддя, а невдачею, – наявність імітації у реформі.

Вадим БУТЕНКО, заступник Голови Ради суддів України, зауважив, що в процесі судової реформи змінилося самоврядування і сьогодні кожен суддя може бути обраним до Ради суддів України, стати суддею Конституційного суду, членом Вищої кваліфкомісії, Вищої ради правосуддя. Також відзначив покращення комунікації судової системи, судді стали відкритішими. Невдачею назвав те, що ніхто не розраховував на нестачу суддівських кадрів, що відкриває іншу проблему – доступ громадян до суду.  

Успіхом, Сергій БОНДАР, суддя Вищого антикорупційного суду, назвав насамперед досягнення практичних цілей, зокрема результатів конкурсу до ВАКСу. Серед недоліків, – ситуацію та присутні негативні чинники, і що є ще багато речей, над якими потрібно працювати.

Катерина ШИРОКА, суддя Вищого антикорупційного суду, успіхом назвала незалежність та соціальні ліфти, адже представники інших юридичних професій отримали шанс стати суддями. Пані Катерина також підкреслила необхідність працювати далі.  

Андрій КОЗЛОВ, член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, успіхом у статиці назвав створення нормативного каркасу для нормальних перетворень у майбутньому, а в динаміці – максимальну чистоту проведення конкурсу до Вищого антикорупційного суду. Неуспіхом, з позиції людини, яка відповідає за кадрову роботу, пан Андрій назвав кадрову роботу.

Наталія ПЕТРОВА, заступник керівника Програми USAID «Нове правосуддя» зауважила, що основним досягненням є новий прозорий підхід до відбору суддів, що базується на їхніх знаннях та заслугах, а також довгоочікувані конституційні зміни. Невдачею – напівміри, які не вирішують питання.

Роман КУЙБІДА, заступник голови правління Центру політико-правових реформ, експерт судової групи Реанімаційного Пакету Реформ, найбільшим провалом назвав кадрову політику, адже не відбулося ані очищення, ані оновлення судової системи. Попередньо успіхом назвав створення Вищого антикорсуду, хоча від самого суду залежить і те чи стане його функціонування успіхом.