Свобода слова лише для людини: представниця України в Раді Європи взяла участь в обговоренні регулювання штучного інтелекту для журналістів

July 3, 2023

У Страсбурзі з 14 по 16 червня голова Національної Ради з питань телебачення та радіомовлення України Ольга Герасим’юк взяла участь у 23-му засіданні Керівного комітету Ради Європи з питань медіа та інформаційного суспільства (CDMSI). На засіданні підняли питання використання штучного інтелекту в журналістиці, питання захисту та безпеки журналістів. Члени засідання обговорювали проєкт Рекомендацій щодо відповідального впровадження штучного інтелекту у журналістиці, який розробили члени CDMSI. Окрім цього, обговорювали питання дезінформації, поширення неправдивої інформації та можливостей перевірки правдивості інформації на цифрових платформах. 

В контексті штучного інтелекту учасники звернули увагу на порушення Конвенції про транскордонне телебачення. Саме положення цієї конвенції досить часто використовують російські медіа, щоб потрапити до інформаційного простору України. 

Ольга Герасим’юк після засідання звернула увагу на актуальність проблеми захисту від російської пропаганди та її потенційного впливу через різні канали. Також вона звернула увагу на те, що самі представники країн-учасниць РЄ усвідомлюють, наскільки необхідно захищатися від російської пропаганди.

Голова Національної Ради додала:

“Новітні технології працюють не лише для прогресу… можливості штучного інтелекту є важливими в інформаційному суспільстві. Штучний інтелект несе не менше ризиків…

Сьогодні було проголосовано остаточний варіант законопроекту щодо регулювання штучного інтелекту. Тобто платформи, які використовуються в усьому, в медіа також мають бути абсолютно прозорими та підзвітними. Ті компанії, які використовують можливості штучного інтелекту… будуть зобов’язані чітко маркувати для слухача, для глядача, для споживача ці продукти, щоб люди знали, що зроблено людиною, а що продуковано машиною… Свобода слова має бути лише для людини, свободи слова не може бути для машини… Готується спеціальний документ для журналістів. Тому що також дуже важливо те, яка інформація, а яка дезінформація йде в ефір. що створено журналістами, а що створено штучним інтелектом, а що викривлено ним в інформаційній війні…”