Реформування системи покарань в Meta

February 27, 2023

Протягом довгого часу представники громадянського суспільства та Наглядова рада (Oversight Board) звертали увагу компанії Meta на непропорційність та непрозорість системи покарань. Досить часто саме через це велика кількість користувачів Meta побоювались внаслідок якоїсь неправильної дії потрапити до “фейсбучної в’язниці”. Проте сьогодні стало відомо, що Meta прийняла рішення про вжиття заходів для реформування системи покарань. Таке рішення є по суті прямою відповіддю на всі ті зусилля, що були здійснені Наглядовою радою та громадянським суспільством.

Що таке реформування означатиме для звичайних користувачів?

Відтепер система покарань має бути більш зосередженою на поясненні причин видалення контенту. Окрім цього, Meta планує забезпечити більшу прозорість системи та її покарань та зробити її більш справедливою до користувачів, зокрема до тих, які в минулому зазнали непропорційного негативного впливу системи.

Саме про такі подальші кроки у реформуванні системи покарань йдеться у рекомендаціях, які були надані Правлінням, а потім втілені у сьогоднішньому оголошенні Meta.

Проте навіть в такій позитивній новині є ложка дьогтю — в оголошенні Meta мова йде лише про зміни, що стосуються несерйозних порушень. Тим часом, Наглядова рада неодноразово звертала увагу Meta на неправильні кроки під час виявлення більш серйозних порушень. Тому наразі Наглядова рада продовжує закликати до забезпечення більшої прозорості до “більш суворих покарань”. 

Також Наглядова рада звернула увагу на те, що зараз існує проблема у тому, що користувачам не завжди надається можливість пояснити контекст свого допису під час звернення до Meta. Саме через відсутність правильної процедури для пояснення, користувач втрачає можливість пояснити рецензенту контекст допису, особливо це важливо в контексті наміру посту, в контексті сатири або постів, що пояснюють певні явища. Тому Наглядова рада вважає за необхідне продовжувати працювати над тим, щоб це було виправлено і забезпечити більший рівень прозорості.

Загалом такі новини є дійсно позитивними та свідчать про перші кроки у становленні більш обгрунтованої системи покарань в Meta, проте це лише частина великої реформи, яка має бути втілена у життя для комфортного користування сервісами Meta.