Таки конституційна: КСУ ухвалив рішення щодо декомунізації – але депутати пішли іншим шляхом

July 19, 2019

16 липня 2019 року Конституційний Суд України у рішенні №9-р/2019 визнав таким, що відповідає Конституції України Закон України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки” від 9 квітня 2015 року №317-VIII зі змінами. 

Депутати, які звернулись з конституційним поданням, вважали, що норми згаданого Закону та порушують приписи Конституції України щодо заборони цензури, свободи політичної діяльності, ідеологічної різноманітності, права на вільне вираження поглядів. Автори клопотання стверджували, що Закон не відповідає критеріям правової визначеності, передбаченої статтею 8 Конституції. У Законі засуджується комуністичний та нацистський режими, заборонено пропаганду цих режимів та їхньої символіки. Пропаганда, згідно з Законом, виражається у публічному запереченні злочинного характеру комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 рр. в Україні, поширенні інформації, спрямованої на виправдання злочинного характеру цього режиму, включаючи діяльність радянських органів державної безпеки, встановлення радянської влади тощо. 

Суд, аргументуючи свою позицію, зосереджується на легітимності мети прийняття цього Закону, а саме – не допустити повернення тоталітарного минулого і запобігти зовнішній агресії та подальшій окупації української території, забезпечити захист прав людини. За своєю суттю та методами здійснення державної репресивної політики, як вказує Суд, комуністичний був тотожний нацистському режиму, який різко засуджений як в міжнародних документах (Резолюціях ПАРЄ (№1096 (1996), №1495 (2006), слуханнях Міжнародного військового трибуналу в Нюрнберзі та рішеннях Європейського суду з прав людини), так і в національних законах (автрійський та німецький Volksverhetzung, чи закони, що забороняють виправдання Голокосту). Також, КСУ у своєму рішенні спирається на історію становлення української незалежної держави, історичний контекст та загрози, що постали перед нею у зв’язку з тимчасовою окупацією частини її території. Суд також згадує про те, що незаконні збройні формування, фінансовані Російською Федерацією, які діють на території частини Луганської та Донецької областей, використовують символи комуністичного режиму для протиставлення українським державним символам та ідеї української державності. 

Нагадаємо, що юрист з медійного права ЦЕДЕМ Ігор Розкладай входив до робочої групи з розробки згаданого декомунізаційного закону. 

Після того, як Конституційний Суд прийняв це рішення, 18 липня 2019 року, в Раді зареєстрували Проект Закону “Про засудження націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму в Україні та заборону пропаганди його символіки” (Проект №10464, н.д. Євгеній Мураєв, Владислав Новинський, Олександр Вілкул, Олександр Долженков). Проект передбачає скасування заборони пропаганди комуністичного режиму та використання відповідної символіки. 

Рішення Конституційного Суду України №9-р/2019: http://www.ccu.gov.ua/docs/2802