ЦЕДЕМ долучився до круглого столу щодо проєвропейських реформ

December 1, 2017

28 листопада у Києві на круглому столі “Регіональний вимір проєвропейських реформ у сфері свободи пересування та протидії дискримінації”, обговорювали результати аудиту реформ у 6 регіонах України. З вітальним словом виступили Бенедикт Германн (1-й секретар, Представництво ЄС в Україні), Ірина Сушко (виконавчий директор, ГО «Європа без бар’єрів) та Віталій Жугай (адміністративний директор, Центр демократії та верховенства права).

Презентований звіт «Аудит реформ: громадський аналіз змін у регіонах після візової лібералізації» є результатом роботи групи експертів з 6-ти областей України під координацією ГО «Європа без бар’єрів». Група експертів із Києва та 6 областей проаналізували стан впровадження на місцях групи реформ, які зобов’язувалася виконати Україна для отримання безвізового режиму: доступність нових ідентифікаційних документів, стан управління кордонами та міграцією, політику притулку, протидію дискримінації.

Дослідження здійснено в процесі виконання проекту «Громадський контроль стійкості реформ, впроваджених в рамках Плану дій з візової лібералізації (ПДВЛ) та Угоди про Асоціацію», що впроваджувався у співпраці з Центром демократії та верховенства права в рамках проекту “Посилення коаліції РПР” за підтримки Європейського Союзу.

За даними дослідження, найхарактернішими проблемами є недостатня обізнаність представників місцевої влади про завдання Плану дій і про саме поняття дискримінації, та відсутність регіональних програм протидії дискримінації або відсутність фінансування для реалізації навіть наявних програм.

Дослідження проводилося у липні-серпні 2017 року у Вінницькій, Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській, Одеській, Херсонській областях шляхом направлення інформаційних запитів, моніторингу на місцях та інтерв’ю.