ЦЕДЕМ підтримав проект із розбудови прозорості в чотирьох містах

September 15, 2017

За підтримки Центру демократії та верховенства права в чотирьох українських містах стартує громадський проект з упровадження прозорості «Зроби місто прозорим, бери участь у врядуванні». Цей проект був обраний на конкурсі субгрантів, який проводив ЦЕДЕМ за підтримки Європейського Союзу. Реалізує його українське відділення глобальної мережі Transparency International.

Експерти організації працюватимуть у чотирьох містах Маріуполі, Мелітополі, Сєвєродонецьку та Ірпені. Вони поділяться з місцевими активістами, журналістами, представниками міськрад та всіма зацікавленими досвідом і кращими практиками підвищення прозорості та підзвітності, нададуть практичні механізми запобігання корупції на містах. 

Проектом передбачене проведення інформаційної кампанії, яка допоможе підвищити рівень обізнаності громадян про можливості та переваги моніторингу і контролю місцевої влади. Окрім того, фахівці проведуть у містах тренінги для громадськості щодо впливу на владу. На заходах розкажуть, як покращити прозорість у сфері освіти, соціальних та житлових послуг, а також у сфері землекористування й будівельної політики. Саме в цих напрямках багато українських міст продемонстрували вкрай низькі показники з прозорості.

Представників місцевого самоврядування, в свою чергу, проконсультують, як просунути своє місто вгору в рейтингу прозорості 100 міст України та опинитися серед найкращих.

Проектом Єврокомісії передбачена підтримка п’яти конкурсних етапів загальним бюджетом 275 тисяч євро. На реалізацію одного проекту виділяється від 5 до 25 тисяч євро. Таким чином, громадські організації-члени РПР отримують фінансову підтримку, а коаліція підвищує свою ефективність.