У Раді пропонують встановити кримінальну відповідальність за публічне заперечення Голодомору

November 29, 2017

28 листопада 2017 року народними депутатами було внесено проект Закону №7343, що передбачає кримінальну відповідальність за публічне заперечення Голодомору 1932-1933 рр., як геноциду українського народу. Пропонується доповнити Кримінальний кодекс статтею 442-1, яка встановлює один основний та два кваліфіковані склади злочинів, а саме – відповідальність за публічне заперечення Голодомору, ті самі дії вчинені службовою особою або вчинені повторно.

Вказані злочини відноситимуться до злочинів середньої тяжкості, оскільки санкція статті передбачає основне покарання у вигляді штрафу у розмірі від трьох до десяти тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк до п’яти років. Варто зазначити, що при вчиненні такого злочину службовою особою чи вчиненні повторно встановлена відповідальність лише у вигляді позбавлення волі.

Також, Законопроект пропонує здійснювати досудове розслідування даного правопорушення слідчим органам безпеки України шляхом внесення змін до частини другої статті 226 Кримінального процесуального кодексу.

В законодавстві багатьох країн світу передбачена відповідальність за публічні заперечення геноциду, наприклад, заперечення Голокосту заборонено в 16 країнах Європи, а Європейська комісія в 2001 році намагалась розробити для ЄС анти-расистське законодавство, що включало в себе таке правопорушення, як заперечення геноциду. Проте, для збереження балансу між свободою вираження поглядів та забороною расизму, було вирішено віднести це до компетенції кожної держави окремо.

Картка законопроекту: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=62982