Президент доручив розробити вимоги для медіа

November 12, 2019

8 листопада 2019 року президент України підписав Указ №837/2019 “Про невідкладні заходи з проведення реформ та зміцнення держави”. Згідно з Указом, на Кабмін покладаються обов’язки щодо розробки стандартів і вимог до медіа, механізмів запобігання порушенням у медійній сфері.

Зокрема, у сфері культури, молоді, спорту та інформаційної політики Кабмін має до кінця року розробити та внести на розгляд парламенту проекти щодо врегулювання діяльності медіа в Україні. Йдеться про:

  • положення щодо вимог та стандартів новин;
  • механізми запобігання розповсюдженню недостовірної, викривленої інформації, її спростування;
  • заборону фізичним та юридичним особам держави-агресора володіти або фінансувати медіа в Україні;
  • посилення відповідальності за порушення законодавства про інформацію;
  • подальший розвиток національної кінематографії.

Також на Уряд покладається обов’язок удосконалити інформаційне забезпечення зовнішньополітичної діяльності. Метою стане утвердження міжнародного авторитету України, піднесення її іміджу. Це, зокрема, передбачає:

  • забезпечення об’єктивного, всебічного і збалансованого інформування іноземної аудиторії про суспільно значущі події в Україні, офіційну внутрішню і зовнішню політику, прогрес у впровадженні реформ та позицію держави;
  • підготовку та проведення інформаційних кампаній для ознайомлення та популяризації української культури за кордоном;
  • упровадження ефективних механізмів протидії російській гібридній агресії проти України в інформаційному просторі.

Крім цього, до 31 грудня 2020 року Кабмін має почати надання абонентам у закордонних дипломатичних установах України сучасних захищених послуг і сервісів. Вони стосуватимуться можливостей обміну, обробки та передачі інформації з обмеженим доступом. На додачу, планується адаптація законодавства України до вимог законодавства ЄС у сфері захисту інформації.

Реалізуючи державну політику в економічній та фінансовій сферах, уряд має посприяти створенню навчальної онлайн-платформи для громадян. Цей інструмент дасть змогу пройти профорієнтацію онлайн і, відповідно, підібрати програму підвищення кваліфікації або перенавчання. Граничним строком для втілення ідеї є 31 грудня 2019 року.

Серед інших заходів, делегованих Кабміну у сфері цифрової трансформації розробка законопроекту щодо єдиних засад визначення розмірів адміністративного збору за надання адміністративних послуг, порядку його сплати та використання. Також планується надавати більшість адміністративних послуг в електронному вигляді. Насамперед: 

  • послуг, пов’язаних із реєстрацією місця проживання;
  • оформлення паспорта громадянина України; 
  • послуг у сфері пенсійного забезпечення.

Кабмін, відповідно до Указу, має щоквартально надавати президентові узагальнену інформацію щодо виконання поставлених завдань. Указ набирає чинності з дня його опублікування.

Текст Указу: https://www.president.gov.ua/documents/8372019-30389.

Фото: Facebook-сторінка Офіс Президента України