Протидія маніпуляціям та швидкісний інтернет: Уряд представив Програму діяльності

October 4, 2019

29 вересня 2019 року Верховна Рада отримала Проект Постанови “Про Програму діяльності Кабінету Міністрів України” (Проект №2186, Кабінет Міністрів України), яка визначає основні напрями державної політики та встановлює показники вимірювання ефективності роботи відносно встановлених цілей. 

Надана Програма акцентує увагу на підвищенні рівня залученості українців до суспільного життя країни, реінтеграції в життя громад внутрішньо переміщених осіб та жителів Донецької і Луганської областей, а також оптимізації публічної сфери загалом. 

Також поданий проект містить окремі цілі, що безпосередньо стосуються протидії маніпулятивному контенту та інформаційній агресії, а також щодо забезпечення доступу до Інтернету та утвердження e-демократії. 

Зокрема, реорганізоване Міністерство культури, молоді та спорту, яке отримає повноваження ліквідованого Мінінформполітики, має мету зменшити вплив маніпулятивного та фейкового контенту на українців. Оновлений Мінкульт встановлює два показники, за якими можна буде оцінити ефективність діяльності органу в цьому напрямі. Перший – це зниження вдвічі обсягу маніпулятивного контенту, що можна буде виміряти спеціальним індексом. Другий зменшення наполовину обсягу споживання контенту держави-агресора. Міністерство планує створити належні умови для ринку медійних послуг, а також стимулювати створення якісного інформаційного простору. Мінкульт планує залучати інструменти співрегулювання та саморегулювання та реалізувати програми підтримки створення медійних продуктів, що протидіятимуть інформаційній агресії. Окрему увагу заплановано приділити роботі з інформаційними атаками з боку країни-агресора, з метою знизити їх вплив на громадян.

У той же час, Новоутворене Міністерство цифрової трансформації планує забезпечити доступ до всіх публічних послуг онлайн. Способами досягнення цієї цілі Мінцифра вказує оптимізацію усіх публічних послуг та створення єдиного порталу послуг зі зрозумілим інтерфейсом. Більше того, в Міністерстві планують розвивати сучасні електронні способи ідентифікації особистості, наприклад, SMART ID. Окрім цього, Мінцифра планує надати доступ до Інтернету в усіх населених пунктах України та уздовж міжнародних автошляхів. Міністерство збирається провести масштабне дослідження, яке встановить рівень реального покриття Інтернетом України. Наступним кроком буде створення порталу для моніторингу доступності Інтернету. Також, Мінцифра планує працювати над визначенням сучасних параметрів якості доступу та законодавчим затвердженням права громадян на швидкісний Інтернет. Ще одним зі своїх пріоритетів Мінцифра визначає розвиток цифрових навичок у населення. 

Наразі, профільний Комітет підтримав Проект Програми та рекомендував парламенту схвалити її.

Картка Проекту Постанови: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=66959.

Фото: Вікіпедія