ВРУ прийняла постанову про порядок висвітлення своєї роботи

September 10, 2019

30 серпня 2019 року Рада прийняла Постанову “Про порядок висвітлення роботи Верховної Ради України дев’ятого скликання”. Постанова визначає особливості діяльності телеканалу “Рада”, газети “Голос України”, співпраці з інформаційними агентствами та Суспільним мовником.

Висвітлення діяльності ВРУ традиційно передбачає пряму трансляцію у повному обсязі відкриття та закриття сесій парламенту, складення присяги народних депутатів, розгляду питань про обрання Голови ВРУ та його заступників, формування Кабінету Міністрів, складення присяги Президента, “години запитань до Уряду”, парламентських слухань, послань Президента України та офіційних виступів і заяв Голови Верховної Ради. А також трансляцію відкритих пленарних засідань ВРУ. Прийнята Постанова доповнює цей список обов’язковим висвітленням брифінгів народних депутатів. Крім того, “Рада” транслюватиме щотижневі передачі з рівною участю представників депутатських фракцій та інформаційну телепрограму “Парламентський день”. Раніше, на згадані передачі існувало часове обмеження у 15 хвилин на пленарний день, натомість прийнята Постанова таких вимог не передбачає

На Національну суспільну телерадіокомпанію покладений, зокрема, обов’язок забезпечувати ретрансляцію екстрених виступів Голови Верховної Ради та повідомлень – повний перелік таких заходів визначений законом. Водночас, на вимогу Голови ВРУ інформаційному агентству “Укрінформ” безкоштовно передаються тексти екстрених виступів та заяв з важливих питань державного життя.

Також Постанова від 2019 року покладає додатковий обов’язок на ВРУ щодо систематичного та оперативного оприлюднення інформації про діяльність Ради на офіційному веб-сайті парламенту.

Текст Постанови: https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/26-20.