Верховний Суд розгляне справу Фонду щодо скасування не оприлюднених завчасно рішень

March 7, 2018

Верховний Суд відкрив провадження у справі, яку нещодавно підтримав Фонд захисту права на інформацію.  Запитувач у цій справі оскаржував неоприлюднення Волинською обласною радою проектів рішень, з прийняттям яких деяким громадським організаціям було виділено у користування земельні ділянки.

Закон «Про доступ до публічної інформації» та Закон «Про місцеве самоврядування» зобов’язують суб’єктів владних повноважень, до яких належать і органи місцевого самоврядування, оприлюднювати проекти своїх рішень не пізніш як за 20 робочих днів до дати їх розгляду з метою прийняття. Дана норма щодо  оприлюднення проектів документів заздалегідь має на меті надати можливість громадськості долучитись до обговорення документів до моменту їх прийняття, надати свої зауваження та пропозиції. Також така норма покликана запобігти корупції при прийнятті рішень, особливо індивідуально-правових актів щодо розпорядження комунальним майном, в тому числі, щодо надання у користування земельних ділянок комунальної власності.

Проте, оскаржувані проекти не були оприлюднені, як наслідок – рішення прийняті з порушенням процедури. Саме їх запитувач просив скасувати.

Хоча законодавством прямо передбачено, що оскарження порушень норм Закону України «Про доступ до публічної інформації», зокрема і неоприлюднення інформації, здійснюється у порядку Кодексу адміністративного судочинства (тобто до суду адміністративної юрисдикції), суди першої та апеляційної інстанції відмовились розглядати цю справу через начебто непідсудність.

Тому, запитувачу довелось оскаржувати рішення цих судів до Верховного Суду. З огляду на важливість цієї справи Фонд надав підтримку та забезпечив юридичний супровід.

Триматимемо вас в курсі щодо подальшого розгляду цієї справи.

 Ухвала про відкриття провадження Верховним Судом: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/72288130

Касаційна скарга

Заява на поновлення строку на касаційне оскарження

Рішення суду апеляційної інстанції, що оскаржується: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/70002102

Рішення суду першої інстанції, що оскаржується: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/68074561