Від проблеми до успішної реформи: ЦЕДЕМ провів школу адвокації 2.0

October 22, 2018

18-21 жовтня пройшла чотириденна Школа адвокації 2.0 Центру демократії та верховенства права. Практики розповідали про адвокацію – просування важливих для суспільства рішень в органи влади зусиллями громадськості. Від визначення проблеми до донесення її до влади – 20 учасників вчилися проходити всі етапи адвокації.

У перший день Школи учасники з досвідом адвокатування в різних сферах, початківці та більш досвідчені фахівці, представники різних організацій разом з Тарасом Шевченком, директором Центру демократії та верховенства права, розібрали ключові поняття, що важливі для розуміння феномену адвокації. У роботі вдалося розмежувати поняття адвокації, лобізму та GR та зрозуміти ключові принципи для здійснення адвокаційних кампаній.

В перший робочий день не обмежилися лише теорією, адже Ігор Розкладай, юрист Центру демократії та верховенства права, головний експерт груп РПР “Медіа” таПолітика національної пам’яті”, разом із учасниками розібрав кейс адвокатування Суспільного мовлення з акцентом на найважливіших моментах процесу проведення реформи.

Другий робочий день учасники розпочали з Юлією Солохою, фахівцем з побудови ефективних громадських кампаній, адвокації та комунікацій,  яка поділилася власним досвідом адвокатування та розповіла про особливості роботи зі стейкхолдерами та налагодження комунікації в рамках адвокасі кампаній. Учасники обрали теми, над якими працювали пыд час Школи і розробляли власну стратегію та комунікації в межах адвокації.

Виконавчий директор Transparency International Ukraine Ярослав Юрчишин разом з учасниками поговорив про роль комплексності адвокатування в парламенті, де важливими є і публічна і кулуарна складові просування громадської ідеї. Більше того, учасники спробували пропрацювати реальні задачі вирішення суспільно важливих питань.

Голова правління ГО “Життя” та член Ради РПР Андрій Скіпальський поділився власним досвідом адвокації в умовах тиску тютюнових корпорацій в рамках справи України проти Австралії в Світовій організації торгівлі та розказав, з якими викликами довелося зіткнутися антитютюновим адвокаціникам.

По завершенню дня всі учасники мали нагоду неформально поспілкуватися в рамках вечері-дискусії з народним депутатом України Світланою Заліщук та логічно завершити день порадами від народного депутата щодо роботи громадськості з парламентом, а також почути інсайди про міжнародну адвокацію саме з боку представниці ВР.

Учасники другого набору Школи адвокації у третій день заходу отримали комплекс знань про роботу в рамках адвокаціних кампаній з парламентом. Під менторством Юлії Солохи практикуючі адвокаційники розробили власні стратегії з обраних тем з урахуванням ключових стейкхолдерів та правильної комунікації.

Не можна було оминути увагою і роботу з урядом. Розібратися з цим учасникам допоміг Андрій Гевко, який має практичний досвід як в роботі з урядом, так і в громадському секторі. Тепер учасники знають декілька лайфхаків по роботі з Кабінетом Міністрів.

У неділю, 21 жовтня, пройшов завершальний день Школи. Про досвід Кампанії “За безпечні дороги” зі зміни поведінки використання ременів безпеки в Україні розповідала Олеся Холопік, заступник директора Центру демократії та верховенства права, координатор адвокаційної Кампанії “За безпечні дороги”.

Крім теми безпеки, занурилися і в судову тему. Деталями конкурсу до Верховного Суду поділилася Лілія Дроздик, керівник відділу адвокації та комунікації Центру демократії та верховенства права. Лілія розповіла яким буває шлях від публічних акцій до кабінетної адвокації.

Наразі ЦЕДЕМ займається, зокрема, питаннями адвокації доступу до публічної інформації, створення та функціонування суспільного мовника та незалежних ЗМІ, опікується змінами у сфері безпеки дорожнього руху та здійснює кроки в очищенні судової влади.

Захід організований завдяки фінансовій підтримці Швеції