ВККС дає зелене світло кандидатам у Верховний Суд із сумнівною репутацією

April 21, 2017

Сьогодні, 21 квітня, стартував фінальний та найважливіший етап конкурсу до Верховного Суду – співбесіди.

У перший день останнього етапу конкурсу у Верховний Суд Вища кваліфікаційна комісія суддів проводила співбесіди одночасно у 4-х колегіях, зокрема кожна колегія встигла поспілкуватися з 8 кандидатами до Верховного Суду. Загалом цей етап вже пройшло 32 претенденти. Як і вимагали громадськість, на засіданні були присутні члени Громадської ради доброчесності, які озвучували негативний висновок, так зване “вето” від громадськості щодо кандидатів та ставили запитання, які стосувалися доброчесності та професійної етики кандидатів.

Як відомо, висновок кандидату про невідповідність критеріям доброчесності та професійної етики, який напередодні проголосувала ГРД означає, що претендент отримує 0 балів за доброчесність і за рішенням колегії, в якій він проходив співбесіду, може припинити свою участь у конкурсі. У випадку, якщо члени ВККС не погоджуються з думкою громадськості, вони виносять питання про його подальшу участь на своє пленарне засідання, яке відбудеться наприкінці травня, після всіх співбесід. ВККС потрібно зібрати 11 з 16 голосів, щоб подолати негативний висновок Громради доброчесності.

Під час брифінгу у перший день співбесід Голова ВККС Сергій Козьяков повідомив, що результати співбесід комісія оприлюднить лише після завершення всього етапу. Більше того, він зазначив, що члени ВККС не будуть відкрито голосувати проти висновку ГРД, для цього вони всі будуть виходити у нарадчу кімнату. Це вкотре дає приводи для сумнівів щодо прозорості та відкритості процедури відбору до Верховного Суду, про які впевнено запевняли на початку конкурсу в листопаді.

Також сумнівним виглядало те, що звук здебільшого в колегії, яка проводила співбесіди з кандидатами до Касаційного адміністративного суду, зникав в той момент, коли на питання членів ВККС відповідав претендент, особливо це стосується суддей Вовка, Маринчак та Бершова. У ВККС запевняють, що це сталося через стару апаратуру, яка була саме в цій колегії і вже наступного разу, 24 квітня цю проблему вирішать.

Таким чином, участь у конкурсі і далі беруть кандидати, які отримали негативний висновок від ГРД, зокрема:

Інші троє кандидатів (Голяшкін Олег Володимирович, Голосій Ростислав Анатолійович та Азевич Володимир Броніславович) також отримали негативний висновок, однак сходять з дистанції, оскільки думку громадськості підтримали члени Комісії.

Щодо решти кандидатів, то члени Комісії визнали їх такими, які здатні здійснювати правосуддя у найвищій судовій інстанції – Верховному Суді. На своєму пленарному засіданні наприкінці травня вони будуть приймати рішення щодо рекомендації про їхнє призначення до Вищої ради правосуддя.

ЦЕДЕМ в рамках кампанії ЧЕСНО. Фільтруй Суд! стежить за перебігом цього найважливішого етапу конкурсу та вимагатиме у подальшому від членів ВККС максимальної прозорості та відкритості.