ВККС не допустила до конкурсу у Верховний Суд майже половину адвокатів та науковців

December 21, 2016

Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС) оприлюднила список кандидатів на посади суддів Верховного Суду. Всього із 846 бажаючих ВККС допустила до конкурсу 653, левова частка з яких є представниками системи. На етапі допуску до конкурсу ВККС відсіяла 45% адвокатів, науковців та кандадитів із сукупним досвідом. Тоді як з числа суддів комісія не допустила лише 7%. Таким чином з 464 суддями змагатимуться за суддівські крісла у Верховному суді 189 кандидатів не з системи.

Протягом місяця тривала електронна реєстрація та подача документів бажаючими взяти участь у конкурсі. Електронні заявки на участь у конкурсі подали 1436 суддів, науковців та адвокатів, із них лише 846 принесли документи й лише 653 із них отримали допуск від ВККС. Вперше до конкурсу у таку серйозну судову інстанцію були допущені люди не з системи (адвокати та науковці). Рух ЧЕСНО в рамках кампанії ЧЕСНО.Фільтруй суд! закликав таких кандидатів скласти конкуренцію діючим суддям, аби якісно оновити Верховний Суд та привнести у цю інстанцію нові погляди.

unnamed-1

За підрахунками ЧЕСНО. Фільтруй суд!, з-поза системи на конкурс пройшло 189 кандидатів, які разом із суддями вищих судів та інших рівнів судової системи боротимуться за 120 місць у чотирьох палатах Верховного Суду (по 30 суддів у кожній палаті). З числа діючих суддів вищих судів участь у конкурсі вирішили взяти 143 судді із 193 працюючих на сьогодні. Решта складу вищих судів відмовились йти на конкурс за новими правилами та під пильним наглядом Громадської ради доброчесності і журналістів. З огляду на те, що за новим законодавством ліквідуються спеціалізовані суди, доля цих суддів залишається під питанням.

Найменший інтерес серед кандидатів викликала адміністративна палата майбутнього Верховного Суду. Конкуренція на суддівське крісло у ній складає лише 4 людини на місце. Невеликий інтерес й до господарської палати – 4,5 людини на місце. Більше кандидатів цікавить кримінальна та цивільна палата майбутнього Верховного Суду. Там кандидатів 6 та 7 людей на місце відповідно.

Чималий інтерес до конкурсу у Верховний Суд продемонстрували судді місцевих та спеціалізованих судів. 325 таких суддів з усіх регіонів України вирішили спробувати свої сили разом із суддями вищих судів та адвокатами й науковцями. Примітно, що найбільше кандидатів із Київської, Харківської та Донецької областей. Найменше бажаючих стати суддями Верховного Суду виявилось із Хмельницької та Черкаської областей.

Не побоялися спецперевірок від антикорупційних органів, кваліфікаційного оцінювання та висновків Громадської ради доброчесності низка одіозних суддів, про яких неодноразово говорили журналісти та Рух ЧЕСНО в рамках кампанії ЧЕСНО.Фільтруй суд!. Одним із таких є сумнозвісний суддя Артур Ємельянов, який уособлює корупцію у судовій системі часів Януковича та підозрюється у втручанні в автоматизовану систему документообігу та “ручному” розподілі справ між “потрібними” суддями. Інша відома своєю прихильністю до екс-генпрокурора Святослава Піскуна суддя Жанна Корнілова також вирішила продовжити свою кар’єру у Верховному Суді. Саме пані Корнілова поновила на посаді Піскуна після того, як указ про його звільнення був підписаний Президентом й неодноразово виносила рішення в інтересах тодішнього генпрокурора. Іще однією кандидаткою стала суддя Мальвіна Данилова, яка стала відома українцям, завдяки гучному пограбуванню на 500 тисяч доларів, у якому вона звинувачувала електронне декларування, хоча сама ці кошти в декларації не вказала.

Одіозних та неодіозних кандидатів на посади суддів Верховного Суду далі чекає спецперевірка від антикорупційних органів, кваліфікаційне оцінювання та висновки Громадської ради доброчесності, під пильним наглядом якої буде проходити конкурс. Завдяки прийнятому сьогодні вночі закону Про вищу раду правосуддя, Громадська рада доброчесності отримала реальні повноваження, оскільки при негативному висновку ради, Вища рада правосуддя має зібрати ¾ голосів, аби призначити на посаду суддю, якого не підтримала громадськість.

ЧЕСНО.Фільтруй суд! закликає журналістів та громадських активістів пильно слідкувати за конкурсом у Верховний Суд та повідомляти нам про причетність кандидатів до корупції, вчинення злочинів, порушення прав людини та інших норм законодавства та етики.