ВККС оголосила рейтинг кандидатів до Верховного Суду: 80% переможців – судді

July 28, 2017

Пізно ввечері 27 липня Вища кваліфікаційна комісія суддів в онлайн-режимі оголосила рейтинг кандидатів у новостворюваний Верховний Суд. Перші 30 людей у рейтингу до кожної із чотирьох колегій Верховного Суду можуть стати новими суддями найвищої судової інстанції, якщо їх затвердить Вища рада правосуддя, яка за рекомендацією ВККС має подати на підпис Президенту остаточні списки кандидатів. Втім ВРП має шанс вплинути на склад списку та вилучити з нього недоброчесних кандидатів.

Станом на зараз, за результатами конкурсу, проведеного ВККС, переможцями конкурсу є 120 кандидатів, 80% (або 94 особи) є діючими або колишніми суддями. Таким чином оновлення системи на найвищому рівні за рахунок людей, які не працювали у системі, відбудеться лише на 20%. Нагадаємо, що з самого початку конкурсу адвокати та науковці були у меншості та складали третину від усіх кандидатів й на фініші їх залишилось 26.

Найбільше діючих або колишніх суддів (по 83%) буде у Касаційному цивільному, Касаційному господарському та кримінальному судах у складі нового Верховного Суду. Тобто по 25 суддів із 30 у кожній з цих колегій – представники старої судової системи.

Найбільше нових людей (адвокатів та науковців) буде у Касаційному господарському суді. З усіх 30 суддів їх буде 37%.

30 кандидатів із 120-ти отримали негативні висновки від Громадської ради доброчесності, що означає, що ці кандидати не відповідають критеріям доброчесності та професійної етики. Серед таких кандидатів переважно судді, які порушували права людини, ухвалювали політично вмотивовані рішення або не можуть пояснити свої статки.

Таким чином кожен четвертий ймовірний суддя нового Верховного Суду отримав вето від громадськості на базі фактів порушення норм доброчесності та професійної етики.

Найбільше кандидатів із негативними висновками ГРД потрапляють у Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду. Таких там буде 9 із 30 найуспішніших за рейтингом ВККС. Саме в цьому суді ухвалюватимуться фінальні рішення у справах, де українці оскаржуватимуть рішення, дії чи бездіяльність всіх інститутів влади.

8 кандидатів з “вето” громадськості проходять також у Касаційний господарський суд та 7 – у Касаційний цивільний суд.

6 із 30 майбутніх суддів Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду також мають шанси бути призначеними у найвищу судову інстанцію.

Минулого тижня ЧЕСНО.Фільтруй суд! публікував список кандидатів, яким не місце у Верховному Суді. Цей список базувався на порушенні кандидатами із висновками від ГРД критеріїв доброчесності, визначених, зокрема, у методології самої ВККС: ухвалення рішень, що порушували права людини та це було констатовано ЄСПЛ; явна невідповідність витрат та майна задекларованим доходам; зазначення недостовірних відомостей у декларації доброчесності та участь у забороні мирних акцій протесту. 10 із 21-го кандидата з списку Руху ЧЕСНО успішно зайняли лідируючі позиції у рейтингу кандидатів та, очевидно, стануть новими суддями Верховного Суду.