Вимагаємо від ВРП та Президента не призначати недоброчесних суддів

July 31, 2017

Минулого тижня Вища кваліфікаційна комісія суддів оприлюднила списки переможців конкурсу на посади до нового Верховного Суду. 30 зі 120 кандидатів мають негативний висновок Громадської ради доброчесності і не відповідають критеріям доброчесності та професійної етики.

Відповідно до закону Вища рада правосуддя має право відмовити у внесенні подання Президенту про призначення кандидата суддею у випадку обґрунтованого сумніву в його доброчесності і професійній етиці або якщо його призначення негативно вплине на рівень довіри до судової влади. Відповідно до Конституції України суддя повинен відповідати критеріям доброчесності і професійної етики. Тому не вносити подання про призначення таких кандидатів – не лише право, а й обов’язок Вищої ради правосуддя.

Кожний четвертий кандидат, рекомендований Вищою кваліфікаційною  комісією суддів, або порушував права людини, або ухвалював політично вмотивовані рішення, або не може пояснити власні статки. Призначення таких кандидатів однозначно негативно вплине на рівень довіри до судової влади і поставить під загрозу всю судову реформу. Цього в жодному разі не можна допустити. З огляду на це у випадку внесення Вищою радою правосуддя подання щодо цих кандидатів Президенту варто утриматися від призначення їх суддями нового Верховного Суду.

Наголошуємо, що саме Президент України як ініціатор судової реформи несе всю повноту політичної відповідальності за її результат.

Оскільки судді Верховного Суду призначаються безстроково, необачне призначення недоброчесних суддів матиме для країни довготривалі негативні наслідки, які значно перевищують будь-які короткострокові політичні вигоди від призначення лояльних суддів.

У зв’язку з викладеним вимагаємо:

  • від Вищої ради правосуддя відмовити у внесенні подання про призначення суддів, які мають негативний висновок Громадської ради доброчесності та призначення яких негативно вплине на рівень довіри до судової влади;
  • від Президента утриматися від призначення суддів, які не відповідають критеріям доброчесності та професійної етики і ставлять під загрозу демократію в Україні.

Реанімаційний Пакет Реформ

Центр протидії корупції

ЧЕСНО.Фільтруй суд!

Фундація DeJuRe

Автомайдан