Як підтримувати фізичне здоров’я під час війни. Частина 1

December 26, 2022

Під час війни люди щоденно проживають страх, біль та злість, що послаблюють не тільки психічне, а й фізичне здоров’я. Організм потребує додаткової підтримки. Щоб її надати, необхідно враховувати усі складові, що здійснюють основний вплив на щоденні процеси організму. 

Баланс всіх складових фізичного здоров’я – це запорука якісного та повноцінного життя. Попри те, що про повноцінне життя поки що можливо лише мріяти, саме зараз наша країна найбільше потребує сильних та здорових людей. Тож варто ознайомитися з порадами, які допоможуть зберегти здоров’я та дати змогу організму функціонувати у режимі регулярного стресу.

Ми зібрали основні рекомендації для підтримки фізичного здоров’я у воєнних реаліях сьогодення.

Фізична активність та спорт

Фізична активність є важливою складовою фізичного здоров’я під час війни. Адже вона дає змогу знизити рівень гормонів стресу (адреналіну та кортизолу), а також збільшити вироблення гормонів щастя (ендорфінів). Поза тим, щоденна аеробна фізична активність допомагає знизити ризик розвитку хронічних захворювань. Виконуючи звичайні фізичні вправи та руханку щоденно ­­—­­­ ви підтримуєте м’язову силу та витривалість. Також стануть у нагоді онлайн-тренування, ігри з дітьми, вправи з м’ячем чи обручем тощо.

Визначте свій графік та час тренувань. Головною метою є регулярність. Фіксуйте власні враження від тренувань та своє самопочуття. Якщо у вас не вистачає мотивації, подивіться у свої записи та згадайте той емоційний підйом, який ви відчували після попередніх занять спортом. Задля більшої наснаги обирайте той вид спорту, що приносить вам задоволення: ранкова пробіжка, плавання, скандинавська хода, танці, йога тощо.

Більше ходіть, це дасть змогу тримати ваші м‘язи у тонусі. Визначте свою безпечну зону, недалеко від дому. Це може бути парк, стадіон чи озеро поруч з домом. Головне, щоб ви знали де знаходиться найближче укриття. Якщо ж на вулиці ви все ще не відчуваєте себе у безпеці, тоді ви можете ходити хоча б по квартирі. За телефонною розмовою або під час прибирання.

Якщо ж ви тренуєтесь у спортзалі, знизьте робочу вагу на 20 чи 30 відсотків, а час тренувань скоротіть. У складні часи спорт краще розглядати як підтримку організму та інструмент для зменшення стресу, а не як спосіб швидкого досягнення результатів. Під час тренувань концентруйтеся на власній техніці і на процесі вправ, аби хоч на деякий час відволіктися від негативних думок. Спостерігайте як ви дихаєте, яка у вас постава, чи правильно ви виконуєте певну техніку.

А з рекомендаціями про чіл, релакс і здорове харчування ви зможете ознайомитися вже в наступній частині

#Українці_відповідальні_громадяни #100відповідальнихвчинків #Ukrainians_responsible_citizens #100repsonsibleactions


Читайте також: Як підтримувати фізичне здоров’я під час війни. Частина 2. Про водний баланс, харчування та терморегуляцію

Як підтримувати фізичне здоров’я під час війни. Частина 3. Про сон та свіже повітря