Як провести успішну приватизацію в Одесі: публічна дискусія від переможця конкурсу субгрантів ЦЕДЕМ

July 31, 2018

26 липня 2018 року в Одесі під час дискусії «Чи є в Одесі суспільний запит на чесну приватизацію?» Центр економічної стратегії презентував результати дослідження громадської думки щодо процесу приватизації державних підприємств в Одеській області. До дискусії долучились Костянтин Чижик, заступник голови Офісу Національної інвестиційної ради, Сергій Гусаков, перший заступник керівника Фонду державного майна в Одеській області, Дмитро Яблоновський, заступник виконавчого директора Центру економічної стратегії.

Учасниками заходу стали регіональні громадські організації та представники медіа.

Приватизація державних підприємств дозволить залучити більш ефективного приватного власника, усунути корупцію та розкрадання коштів підвищити заробітні плати, та водночас призведе до скорочення у колективах. Тому в умови приватизації слід включати запобіжники для захисту працівників. Такої спільної думки дійшли експерти Центру економічної стратегії та опитані Центром працівники та не працівники державних підприємств, яка зокрема проводилася в Одесі та Южному.

Заходи проведено за підтримки ЄС та Центру демократії та верховенства права (проект Посилення коаліції РПР”) в рамках проекту “Адвокація приватизації з фокусом на антикорупцію і регіональну активність в місцях розташування великих об’єктів”, який впроваджує Центр економічної стратегії в рамках програми субгрантів.

Як відзначили спікери дискусії, учасники фокус груп в Одесі та Южному, як і в інших містах, вбачають низку ризиків від приватизації. Але працівники держпідприємств менш схильні підтримувати стереотипні твердження (як-от щодо незацікавленості нового власника в розвитку підприємства, або ж приватизації з метою знищення конкурента).

Оскільки найбільшим підприємством для приватизації в області є Одеський припортовий завод, окрему увагу під час опитування приділено саме йому.

Зараз основною проблемою ОПЗ одесити називають борги, невідповідність штату поточному стану справ, стрімке зниження оціночної вартості. На думку одеситів, подальше відтягування приватизації не вигідно самому підприємству і колективу. Однак, доля підприємства після приватизації цілком залежить від нового власника. Одесити побоюються: є вірогідність купівлі ОПЗ бізнесменом, який очікує короткострокових надприбутків і залишить лише перевалку вантажів, знищивши виробництво.

Для того, аби приватизація відбулась вигідно і для інвестора, і для трудового колективу, на думку співробітників, потрібно вжити низку запобіжників. Одесити пропонують укладати з новим власником інвестиційний договір з чітким переліком зобов’язань і відповідальністю за їх порушення, як-то:

  • нерозділення підприємства;
  • стабільна робота;
  • прибутковість.

Опитані хотіли би мати узгоджений колективний договір та працюючу незалежну профспілку.

Для захисту прав та інтересів людей, які можуть втратити роботу після приватизації, одесити пропонують розглянути застосування додаткових умов приватизації: залишити державі «блокуючий» пакет акцій, запровадити перехідний період перед зміною структури і скороченням, надати грошові компенсації звільненим.

«Прозора та чесна приватизація може стати джерелом інвестицій, зростання добробуту громадян, створення нових робочих місць, вона дозволить звільнити державні підприємства від корупції, підвищити ефективність цих підприємств та матиме позитивний соціальний ефект від їх продажу», – наголосив під час заходу заступник виконавчого директора Центру економічної стратегії Дмитро Яблоновський.

Також в рамках заходу відбувся тренінг для регіональних ЗМІ, де експерти роз’яснювали журналістам питання приватизації та давали поради щодо висвітлення цієї теми.