Яка приватизація потрібна Харкову: переможці конкурсу субгрантів презентували дослідження

September 13, 2018

Які можливості для приватизації державних підприємств має Харківщина та які перспективи перед регіоном відкриває реформа – про це йшлося на дискусії «Чи є у Харкові суспільний запит на чесну приватизацію», яка відбулася 11 вересня 2018 року. Під час заходу Центр економічної стратегії презентував результати вивчення громадської думки щодо очікувань від приватизації державних підприємств. У опитуванні брали участь як працівники держпідприємств Харкова, так і інші мешканці міста.

Захід відбувся за підтримки ЄС та Центру демократії та верховенства права (проект Посилення коаліції РПР”) в рамках проекту “Адвокація приватизації з фокусом на антикорупцію і регіональну активність в місцях  розташування великих об’єктів”, що впроваджує Центр економічної стратегії в рамках програми субгрантів.

«Прозора та чесна приватизація може стати джерелом інвестицій, зростання добробуту громадян, створення нових робочих місць, вона дозволить звільнити державні підприємства від корупції, підвищити ефективність цих підприємств та матиме позитивний соціальний ефект від їх продажу», – наголосив під час заходу заступник виконавчого директора Центру економічної стратегії Дмитро Яблоновський.

Результати опитування свідчать, що харків’яни бажають бачити покупця, незалежного від політичних кіл, з прозорим та зрозумілим фінансовим станом. Також для мешканців міста важливо, аби новий власник не був росіянином. На їхню думку, інвестор повинен гарантувати модернізацію підприємства, зберегти робочі місця та виплатити усі борги. При цьому респонденти хотіли б лишити державі частковий контроль за приватизованим підприємством – зокрема, з боку Антимонопольного комітету.

Найуспішнішими підприємствами харків’яни називають Турбоатом та Електроважмаш. При цьому відзначають, що держпідприємствам властиве хабарництво, відсутність розвитку і низька продуктивність, а штати є роздутими.

Обидві групи опитаних вважають, приватизація державних підприємств матиме позитивні наслідки. Вона дозволить залучити ефективнішого власника, викорінити розкрадання та корупцію. А ще з приватизацією працівники пов’язують сподівання на кращу зарплату.