Захист медіа в ЄС: внесено правки до проєкту Європейського акту свободи медіа

September 8, 2023

7 вересня 2023 року Комітет з питань культури та освіти Європейського парламенту вніс свої правки до проєкту Європейського акту свободи медіа (European Media Freedom Act, далі – MFA). 

Це означає, що вже у жовтні на пленарному засіданні Європейського парламенту може відбутися голосування за погоджений текст проєкту MFA . Після чого депутати Європарламенту зможуть розпочати обговорення з Радою щодо остаточної редакції MFA. 

Метою MFA є захист плюралізму і незалежності медіа в ЄС. У ньому йдеться про стабільне фінансування суспільних медіа, прозорість власності та розподіл державного фінансування, про створення нової незалежної Європейської ради з питань медіапослуг, яка стане правонаступницею ERGA тощо. Детальніше про MFA читайте за посиланням.

Що ж стосується правок, внесених 7 вересня 2023 року, то вони суттєво деталізували деякі положення MFA.

  • Захист роботи журналістів

Забороняються всі форми втручання і тиску на медіа. Журналісти не повинні розкривати свої джерела і ніхто не вправі примушувати їх до цього. 

Не допускається використання проти журналістів шпигунського програмного забезпечення. Винятком може бути лише наявність рішення судового органу для розслідування серйозних злочинів (тероризму або торгівлі людьми).

  • Прозорість власності

На медіа ляже обов’язок публікувати інформацію та звітувати про їхніх власників, державну рекламу та державну фінансову підтримку. Зокрема, необхідно буде повідомляти про будь-який потенційний конфлікт інтересів і спроби втручання в редакційні рішення.

  • Захист медіа від VLOP 

VLOP – це термін на позначення дуже великих онлайн-платформ (very large online platforms). Digital Services Act говорить, що дуже великими вони вважаються, якщо надають свої послуги понад 45 мільйонам активних користувачів у ЄС щомісяця. 

На таких платформах активно діють провайдери медіапослуг, однак VLOP може призупинити надання їм своїх послуг. Статися це може, якщо VLOP вважатиме, що контент провайдера несумісний з інформаційною політикою VLOP.

Щоб забезпечити захист медіа ЄС від свавільного видалення або обмеження їхнього контенту VLOP, депутати Європарламенту запровадили процедуру самодекларування та перевірки. Вона допоможе розрізняти доброчесні та недоброчесні медіа. 

Крім того, перш ніж VLOP зможе призупинити або обмежити доступ до контенту провайдера медіапослуги, буде запропоноване 24-годинне вікно для переговорів за участю національних регуляторів, щоб вирішити конфлікт. 

  • Економічна спроможність

Запропонували спосіб запобігти політичному втручанню у діяльність медіа. Визначили, що держави-члени ЄС повинні фінансувати суспільні медіа через багаторічні бюджети. Це забезпечить бюджетну передбачуваність та сприятиме незалежності медіа. 

  • Незалежний медіаорган ЄС

Реалізовувати визначені у MFA ідеї будуть (узгоджено), як національні органи, так і спеціально створений орган ЄС – Європейська рада з медіапослуг.

Рада буде юридично і функціонально незалежною від Комісії і зможе діяти самостійно. Складатися вона буде з експертної групи, а до її діяльності будуть залучені представники медіасектору та громадянського суспільства.