За ініціативою Коаліції ОГС Луцька вулицях з’явилась соціальна реклама про шкоду тютюнопаління під час пандемії COVID-19

July 31, 2020

Після запровадження карантинних заходів у зв’язку зі стрімким поширенням

коронавірусної інфекції основна увага громадськості та більшість заходів органів місцевого самоврядування у питаннях охорони здоров’я прикуті саме до запобігання поширенню COVID-19 та подолання його наслідків. Безперечно підтримуючи необхідність і важливість даних заходів, представники Коаліції ОГС Луцька водночас висловлюють стурбованість щодо інших загроз у сфері громадського здоров’я, які на думку учасників Коаліції, стали менш помітними у медійному просторі, в той час як їхня актуальність з початком пандемії загострилась. 

Всесвітня організація охорони здоров’я у своїй офіційній заяві від 11 травня 2020 року наголошує, що куріння завдає істотної шкоди легеням та іншим органам дихання, що робить людину більш вразливою до небезпечних наслідків захворювання на COVID-19. У людей, які курять, ризик розвитку тяжкого перебігу COVID-19 вищий, ніж у некурців. COVID-19 є інфекційним захворюванням, яке вражає в першу чергу легені. Куріння негативно впливає на функцію легенів, ускладнюючи боротьбу організму з коронавірусами й іншими збудниками захворювань.

Тютюн також є основним фактором ризику неінфекційних захворювань, таких як рак, діабет, серцево-судинні та респіраторні захворювання. Ці дані також підтверджує заява Міжнародного союзу боротьби з туберкульозом та хворобами легень (Союзу) щодо COVID-19 та куріння від 3 квітня 2020 року, у якій йдеться про здатність куріння послаблювати імунну систему курців, що робить їх більш вразливими до інфекційних захворювань, серед яких і COVID19.

Зважаючи на на ці дані, представники напрямку громадського здоров’я Луцька, розробили макети соціальної реклами про шкоду тютюнопаління під час пандемії та звернулись до представників міської влади з проханням розмістити її на сітілайтах міста. В результаті досягнутих домовленостей дана інформаційна кампанія вже сьогодні з’явилась на вулицях міста.

____

Проєкт “Коаліції ОГС Полісся: синергія і вплив” впроваджується Центром демократії та верховенства права у рамках проєкту ПРООН “Громадянське суспільство задля розвитку демократії та прав людини в Україні”, що реалізовується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії.