ЦЕДЕМ запустив онлайн-тест для батьків про захист дітей від шкідливого медіаконтенту

November 8, 2023

Батьки, медійники та інші небайдужі українці зможуть перевірити: чи знають вони, який “недитячий” контент заборонений в етері, які є інструменти захисту дітей та що робити, коли ви зіткнулися з порушенням.

Для цього Центр демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) розробив онлайн-тест “Павутиння медіапростору: чи в безпеці ваша дитина?”.

Як пояснюють у ЦЕДЕМ, діти – часті глядачі та слухачі медіа, але деякий контент шкодить їхньому розвитку (навіть якщо він не заборонений загалом). Тому в Законі України “Про медіа” є окремий перелік такого контенту та правила його поширення. Він наведений у статті 42 згаданого закону.

“Захист дітей – питання суспільного інтересу. Діти не мають достатньо досвіду, тому вони вразливіші та легше піддаються впливу, ніж дорослі. І саме тому мають з’являтися положення, покликані їх захистити”, – наголосив Ігор Розкладай, головний експерт з медійного права ЦЕДЕМ.

До прикладу, обмеження стосуватимуться сцен насильства на екрані, схвальних відгуків про алкоголь та нецензурної лексики в етері. Але йдеться не лише про контент: персональні дані дітей – теж під захистом.

Тож проходьте тест та будьте впевнені, що ваша дитина в безпеці.

Детальніше про захист дітей у нашому законодавстві читайте у аналітичному матеріалі Центру демократії та верховенства права “Закон “Про медіа” на захисті дітей: обмеження, заборони, санкції”.