Парламент змінив процедуру звільнення та призначення членів Нацради

October 9, 2019

2 жовтня 2019 року Рада прийняла Закон України “Про внесення змін до Закону України “Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення” щодо вдосконалення процедури звільнення та призначення членів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення” (Проект №2036, н.д. Олександр Ткаченко, Микита Потураєв, Євгенія Кравчук та Гео Лерос).

Нагадуємо, що проект передбачає продовження роботи членів Нацради до дня призначення нового члена у разі закінчення строку повноважень або у випадку їх припинення. Також він врегульовує порядок призначення членів Нацради за квотою парламенту. Відтепер, відбір кандидатур за квотою ВРУ починатиметься за 90 днів до припинення повноважень члена Нацради, а не протягом 3 днів, як встановлює поки що чинна редакція відповідного Закону.

Більше того, голосування у ВРУ щодо призначення членів Національної ради за квотою парламенту тепер відбуватиметься одночасно на всі вакантні посади. Посади стають вакантними, коли повноваження члена Нацради припиняються достроково або постановою парламенту. Якщо повноваження члена Національної ради припиняються в останній день подачі кандидатур до профільного Комітету, згадана посада не буде відкритою – голосування за нового члена Нацради відбуватиметься окремо. Крім цього, під час розгляду проекту в Парламенті було прийнято пропозицію застосовувати до Нацради положення Закону України “Про державну службу”, прирівнюючи регулятора до “першого рівня державних органів”. 

Закон набрав чинності з 3 жовтня 2019 року. Положення щодо застосування Закону “Про державну службу” та порядку призначення членів Нацради набирають чинності з 1 січня 2020 року.

Картка законопроекту: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=66653