Президент підписав закон, який перезавантажує сферу виплати роялті

February 11, 2022

Володимир Зеленський підписав Закон України “Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав” щодо забезпечення збору доходу від прав організаціями колективного управління”, більш відомий як законопроєкт 5572. 

Він дає можливість організаціям колективного управління займатися виплатою роялті і захистом прав авторів і виконавців, скасовуючи чинні на сьогодні перепони. Також він перезапускає процес акредитації таких організацій. 

Закон набуде чинності з дня, наступного після його опублікування. 

Коротко про сферу

Згідно із Законом “Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав”, в Україні повинні діяти організації колективного управління. Це фактично самоврядні організації самих митців, які за договором з конкретним автором чи виконавцем: 

  • збирають і виплачують дохід від використання творів (роялті); 
  • захищають права авторів і виконавців, зокрема, через суд;
  • моніторять правомірність використання творів; 
  • ведуть реєстри правовласників та здійснюють інші функції. 

Такі організації повинні бути зареєстровані, а також акредитовані спеціальною комісією від Міністерства економічного розвитку.

Проте у сфері управління правами на виконання та використання музичних творів, фонограм, відеограм тощо тривалий час точиться боротьба. Мінекономіки після низки судових рішень акредитувало організацію “Автори та видавці”, президентом якої є співачка Руслана Лижичко. Інша організація – “УААСП” (Українська агенція з авторських та суміжних прав) виступила проти, наголошуючи на значних порушеннях. Примітно, що організація “Автори та видавці” критикувала законопроєкт №5572. А наприкінці жовтня 2021 року СБУ затримало чоловіка, який пропонував 100 тисяч доларів хабара депутатам за його неухвалення. 

За словами ж “УААСП”, у сфері управління правами і виплати роялті існує корупція, а фірми-”прокладки” не дають правовласникам отримувати реальний заробіток.

Що вирішує новий закон

Підписаний президентом закон скасовує ухвалені раніше рішення Комісії з акредитації і Міністерства економічного розвитку і торгівлі України (далі – Мінекономіки) щодо акредитації організацій колективного управління у сфері публічного виконання творів, фонограм тощо (це стосується і організації “Автори та видавці”). Також він передбачає дострокове припинення повноважень Комісії. 

Водночас, Мінекономіки повинне протягом місяця з дня ухвалення закону призначити новий склад Комісії і протягом двох місяців оголосити нові конкурси з акредитації. 

Також передбачено, що зареєстровані на сьогодні організації мають право безперешкодно працювати, але не довше ніж 60 днів після того, як Мінекономіки опублікує тарифи організацій (кошти, які організації отримуватимуть за свою роботу). Така публікація відбудеться лише після проведення конкурсів з акредитації. 

Висновки 

Новий закон загалом вирішує проблему чвар між різними організаціями колективного управління, коли деякі з яких не мають права керувати правами і виплачувати роялті, хоча й спираються на значну підтримку авторського середовища.

Він дозволяє заново почати процес акредитації організацій і не допустити повторення порушень у процесі акредитації. При цьому усі організації отримують змогу працювати без обмежень протягом перехідного періоду.

Фото: Facebook-сторінка Офіс Президента України