Як захистити професійну діяльність журналістів: зміни до Кримінального кодексу

February 3, 2021

2 лютого 2021 року Верховна Рада України прийняла законопроєкт №3633 “Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за вчинення кримінальних правопорушень проти журналістів”. 

Відповідно до пояснювальної записки, його мета – посилити захист журналістів, їхніх близьких родичів та членів сімей від погроз або застосування насильства під час здійснення журналістами законної професійної діяльності.

Проєкт вносить зміни до двох статей Кримінального кодексу України:

  • Збільшує розмір штрафу за перешкоджання законній професійній діяльності журналістів, зокрема за незаконне вилучення матеріалів і технічних засобів журналіста чи незаконну відмову журналісту у доступі до інформації від 8,5 до 17 тисяч гривень (частина 1 статті 171).
  • Збільшує розмір штрафу за вплив у будь-якій формі на журналіста з метою перешкоджання виконанню його професійних обов’язків або переслідування журналіста від 17 до 34 тисяч гривень. А якщо такі дії вчинила службова особа з використанням свого службового становища або група осіб за попередньою змовою від 34 до 51 тисячі гривень (частина 2 та 3 статті 171).

До слова, раніше штрафи обмежувались сумою 8,5 тисяч гривень.

  • Додає нові кваліфікуючі ознаки злочину, передбаченого статтею 345-1, а саме: погроза вбивством, насильством, знищення чи пошкодження майна журналіста, його близьких родичів чи членів сім’ї, умисне заподіяння таким особам побоїв та ушкоджень повторно або за попередньою змовою групою осіб. Раніше серед кваліфікуючих ознак було лише вчинення таких дій організованою групою.

Варто зауважити, що підвищення санкцій недостатньо для реального захисту прав журналістів. Держава має не лише встановлювати кримінальну відповідальність, але й притягати до неї, належним чином розглядаючи заяви журналістів про вчинені щодо них злочини. Для цього мають діяти такі механізми:

  1. Безперешкодне звернення журналістів до органів Національної поліції, відкриття кримінальних проваджень, ефективні досудове розслідування та судовий розгляд;
  2. Щорічні звіти працівників правоохоронних органів про кількість звернень із заявами про вчинення злочинів проти журналістів, кількість відкритих проваджень та переданих до суду справ;
  3. Інформування громадськості про злочини проти журналістів.

Отож, змінити ситуацію із захистом прав журналістів на краще можна не лише збільшенням санкцій, а й регулюванням питань, направлених на ефективне реагування правоохоронних органів та належний судовий захист.

Картка законопроєкту: https://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=69106