Протидія інформаційній війні та публічному запереченню агресії: у ВРУ зареєстрований законопроект

October 8, 2020

5 жовтня 2020 року у Верховній Раді були зареєстровані два законопроекти: №4188 “Про внесення змін до Закону України “Про телебачення і радіомовлення” щодо протидії інформаційній війні” та №4189 “Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення кримінальної відповідальності за публічне заперечення факту збройної агресії Російської Федерації і тимчасової окупації частини території України” (н.д. Олег Дунда). Законопроекти покликані врегулювати питання протидії проявам інформаційної війни на телебаченні та радіо. 

Законопроект №4188 пропонує заборонити телерадіоорганізаціям транслювати вислови, які заперечують факт воєнної агресії Російської Федерації проти України, окупації частини території України і ведення Російською Федерацією гібридної війни проти України.

За недотримання телерадіоорганізаціями та провайдерами програмних послуг вимог щодо трансляції/ретрансляції такого матеріалу Нацрада може стягнути штраф у розмірі 25% ліцензійного збору. Якщо порушення не будуть усунені протягом місяця після накладення санкції, а також у разі повторного накладення штрафу, Нацрада зобов’язана звернутися до суду з позовом про анулювання ліцензії на мовлення телерадіоорганізації або ліцензії провайдера програмної послуги.

Законопроект передбачає підстави звільнення телерадіоорганізацій від відповідальності за трансляцію висловів у разі одночасного дотримання двох умов:

  • трансляція, поширення, розповсюдження контенту відбулися без попереднього запису та містилися у виступах, репліках осіб, які не є працівниками телерадіоорганізації;
  • працівники телерадіоорганізації вжили заходи для припинення правопорушення у прямому ефірі.

Законопроект №4189 вводить кримінальну відповідальність за публічне заперечення факту воєнної агресії Російської Федерації проти України, окупації частини території України і ведення Російською Федерацією гібридної війни проти України, як і за виготовлення і розповсюдження матеріалів з таким запереченням. Кваліфікованим складом порушення є вчинення заборонених дій представником влади, повторне вчинення таких дій або їх вчинення з використанням засобів масової інформації

Наразі законопроекти №4188 та №4189 перебувають на розгляді Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики та Комітету з питань правоохоронної діяльності відповідно. 

Картка законопроекту №4188:  http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=70121

Картка законопроекту №4189:   http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=70119