Шуфрич пропонує звільнити телеканали від обов’язку перешкоджати поширенню мови ворожнечі в прямих ефірах

February 24, 2020

18 лютого 2020 року в Раді зареєстрували Проект Закону “Про внесення змін до частини восьмої статті 72 Закону України “Про телебачення і радіомовлення” щодо забезпечення свободи слова та вираження поглядів” (Проект №3079, н.д. Нестор Шуфрич).

У чинній редакції частина 8 статті 72 Закону встановлює відповідальність для телеорганізацій у вигляді штрафів розміром 25% від ліцензійного збору. Санкції накладаються за низку порушень:  заклики до повалення конституційного ладу чи розв’язування агресивної війни, мову ворожнечі, дискримінаційні висловлювання або транслювання програм чи передач, обмеження щодо яких встановлені судом. 

Окрім того, стаття 72 покладає обов’язок добросовісності на працівників телерадіоорганізацій: у разі виникнення одного з перелічених порушень у прямому ефірі вони зобов’язані вжити всіх заходів для припинення неправомірних дій. Зокрема, у випадках порушень з боку запрошених на програму гостей, використання реплік осіб без попереднього запису тощо. 

Проект, натомість, не містить положення щодо відповідальності за відсутність реакції на порушення у прямих ефірах. З пояснювальної записки випливає, що підставою для нововведення є захист критиків влади та надання можливості вільно висловлювати коментарі з суспільно важливих питань. Однак, ініціатор законопроекту не роз’яснив, яким чином ігнорування порушень медійного законодавства у прямому ефірі має забезпечити повноцінну реалізацію свободи вираження думки.

Наразі Проект перебуває на розгляді Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики.

Картка законопроекту: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=68168.