Корисні поради з вебінару про запобігання професійному вигоранню

July 22, 2020

16 та 17 липня Центр демократії та верховенства права провів чергові вебінари для активістів Волині та Житомирщини в рамках проєкту “Коаліції ОГС Полісся – синергія і вплив”. Спікерка Олександра Романцова, виконавча директорка Центру громадянських свобод, розповіла про те як запобігти професійному вигоранню, а ми підсумували для вас кілька корисних порад.

Вигорання – не ваша особливість, а хвороба яку можна підчепити і вилікувати, так само, як і нежить. Вразливі в першу чергу ті, хто працюють в “підтримувальних” професіях. Попри те, що в нашій культурі властиво недооцінювати значення і вплив подібних проблем, вигорання не є лінню чи чимось надуманим, а визнано в класифікаторі хвороб.

Короткостроковий стрес, після якого настає заспокоєння та розслаблення – загартовує. Але коли він не закінчується, то переходить у хронічний. Тобто проблема в стресі який ми не відпускаємо. 

Стрес індивідуальний. Т,е що лякає одного – для іншого норма. Тому не дивуйтеся, коли інші стресують від речей, які для вас не викликають жодних переживань

Фактори які впливають на формування вигорання:

– Ототожнення себе зі своєю роботою;

– Відсутність інтересів поза роботою;

– Відсутність чи брак підтримки колег;

– Відсутність справедливої матеріальної винагороди, що забезпечує базові потреби;

– Необхідність демонструвати інші емоції, які людина не відчуває.

Як вберегтися? 

Знайти баланс між вашим внутрішнім світом, фізичним здоров’ям та практичною діяльністю.

Якщо ви зосередитеся лише на чомусь одному (наприклад, на роботі), то з часом мозок почне це відштовхувати  – таким є захисний механізм. І навпаки. 

Питання які варто кожен день собі ставити:

  1. Що приємного чи просто яскравого що запам’яталось сталось сьогодні?
  2. Що корисного було сьогодні? Що можна було зробити краще без: додумувань і критики, а просто констатація.
  3. Якщо можна було б знову прожити цей день, що б змінилось в моїх діях? Не про критику, а про розвиток на майбутнє.

Дані заходи проводиться в рамках проєкту “Коаліції організацій громадянського суспільства Полісся: синергія та вплив”, який впроваджується Центром демократії та верховенства права у рамках проєкту ПРООН “Громадянське суспільство задля розвитку демократії та прав людини в Україні”, що реалізовується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії.