Запорізький вимір приватизації: дискусія від переможців конкурсу субгрантів

September 26, 2018

25 вересня 2018 року в Запоріжжі Центр економічної стратегії провів публічну дискусію «Чи є в Запоріжжі суспільний запит на чесну приватизацію?». Представники громадських організацій, державних органів, підприємці та журналісти обговорювали можливості та загрози приватизації державних підприємств, а також конкретні строки проведення цієї реформи.

Захід відбувся за підтримки ЄС та Центру демократії та верховенства права (проект “Посилення коаліції РПР”) в рамках проекту “Адвокація приватизації з фокусом на антикорупцію і регіональну активність в місцях  розташування великих об’єктів”, що впроваджує Центр економічної стратегії в рамках програми субгрантів.

Під час дискусії організатори презентували результати опитування працівників державних підприємств Запоріжжя та інших мешканців міста щодо ставлення до приватизації.

Як доводить дослідження, обидві суспільні групи мають однаково оптимістичні очікування від цієї реформи. Зокрема, громадяни відзначають, що приватизація допоможе залучити інвестиції та створити нові робочі місця – а це означає зростання їхнього добробуту.

Також опитування виявило, що великі підприємства з «приватизаційного» списку (ПАТ «Запоріжжяобленерго», ПАТ «Запорізький алюмінієвий виробничий комбінат», ТОВ «Запорізькій титано-магнієвий комбінат») мають цілий ряд спільних проблем. Так, на них затримують заробітну плату, а сам робочий процес є забюрократизованим. Разом з низькою продуктивністю праці ці фактори позбавляють підприємства перспектив розвитку. Окремою проблемою є політичний вплив на підприємстві.

Відтак, опитані працівники вважають основними критеріями для приватизації відсутність у інвестора конфлікту інтересів (тобто покупець має прагнути розвивати підприємство, а не знищити його як конкурента) а також найвищу ціну. Водночас, непрацівники підприємств окремо відзначили, що держава повинна виставити покупцеві детальні умови і жорстко контролювати їх виконання.