Завершився перший тиждень Літньої школи

July 16, 2017

З 10 по 28 липня Центр демократії і верховенства права проводить Літню школу медіа права – освітній проект для медіаюристів. Упродовж трьох тижнів 21 учасник із 5 країн проходить інтенсивний курс медіа права.

За перший тиждень навчання Літня школа провела 14 лекцій, авторами яких стали провідні українські медіаюристи та експерти.

На початку учасники школи ознайомилися з фундаментальними основами свободи слова, правосуддя та юридичної системи. Так, Всеволод Речицький, член Конституційної Комісії України, розповів про стандарти свободи слова та преси у США, які є взірцем для розвинених країн. Темою лекції Андрія Ріхтера, старшого радника офісу Представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ, стала еволюція концепції свободи слова, а суддя КСУ Станіслав Шевчук розповів про роль прецедентного права.

Три лекції першого тижня були присвячені свободі висловлювання та поняттю дифамації. Тарас Шевченко, директор ЦЕДЕМ, проаналізував різні аспекти цих понять, а також питання заборони висловлення думки, розмежування фактів і оцінних суджень та судову практику у позовах про захист честі та гідності. Про ще один аспект медіаправа – свободу в мережі Інтернет – учасники школи дискутували з Дарією Опришко, юристом ЦЕДЕМ.

Наступною темою лекцій стала етика. Так, Діана Дуцик, виконавчий директор ГО “Детектор медіа” розповіла про саморегулювання у сфері медіа та етичні стандарти. Про захист особистого життя і межі вторгнення в приватну сферу учасники Школи говорили з Наталією Петровою, адвокатом програми USAID “Нове правосуддя”. Також вона проаналізувала ряд “класичних” судових процесів за участі ЗМІ.

З Аліною Правдиченко, юристом, керівником напрямку “Освіта” ЦЕДЕМ, учасники Літньої школи говорили про різні аспекти авторського права, зокрема і в Інтернеті. А медіаюрист Алі Сафаров розповів про регулювання реклами.

Іще одна лекція була присвячена питанню захисту викривачів – про це розповіла медіаюрист Оксана Нестеренко.

Окрім лекцій, учасники Школи також виконували практичні завдання та мали час для дискусії, аби обговорити питання з колегами та викладачами.

Також в рамках Літньої школи відбувся круглий стіл на тему “ЗМІ та вибори” за участі провідних українських експертів. Під час обговорення учасники Літньої школи розповіли про регулювання роботи ЗМІ під час виборів у їхніх країнах: як правові аспекти, так і реалії роботи журналістів. А у другій частині круглого столу обговорювали зміни, які потрібні Україні, щоб забезпечити об’єктивне та повноцінне висвітлення виборчого процесу.

Програма першого тижня включала і екскурсію в Нацраду з питань телебачення і радіомовлення, під час якої учасники школи дізналися про роботу українського регулятора телерадіомовлення.

Проведення Літньої школи здійснюється завдяки підтримці американського народу, яка була надана через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) та Інтерньюз. Зміст програми Літньої школи є винятково відповідальністю організації Центр демократії та верховенства права і необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Інтерньюз.

Проведення літньої школи в 2017 році стало можливим завдяки підтримці проекту Ради Європи “Свобода медіа в Україні”, який здійснюється в рамках Рамкової програми співпраці (РПС) Ради Європи і Європейського союзу для Вірменії, Азербайджану, Грузії, Республіки Молдова, України та Білорусі.

Літня школа медіа права також проводиться за підтримки проекту Ради Європи “Укріплення свободи медіа та створення системи Суспільного мовлення в Україні”.