Заява Національного комітету України Програми IFAR: Росія скоює злочини проти цінностей ЮНЕСКО

April 29, 2024

Національний комітет України Програми ЮНЕСКО “Інформація для всіх” – IFAP – виступив із заявою через знищення російським обстрілом телевежі в Харкові 22 квітня 2024 року. У ній він звертає увагу міжнародних партнерів на те, що Росія скоює злочини проти цінностей ЮНЕСКО, та закликає засудити ці злочини. Відзначимо, що членмо цього комітету є Ігор Розкладай, заступник директорки, головний експерт з медійного права та модерації контенту в соціальних мережах.

“Росія знищує телевежі ракетами, спустошує телерадіостудії, розграбовує комунікаційне обладнання. Понад 287 медіа були змушені припинити роботу.

Російські окупанти послідовно придушують голос і стирають інформаційну присутність українців, щоб без перешкод і свідків поширювати свою “окупацію” на інші країни”, – йдеться у заяві Національного комітету.

Зазначається, що 86 працівників медіа було вбито Росією, 16 з них – при виконанні професійних обов’язків. 26 журналістів ув’язнені на тимчасово окупованих територіях. З початку повномасштабного вторгнення, 24 лютого 2022 року, Росія скоїла 575 злочинів проти журналістів та медіа в Україні.

“Як члени Національного комітету IFAP України ми рішуче заявляємо, що Росія скоює злочини проти цінностей IFAP, головною з яких є доступ до інформації. Національний комітет IFAP України закликає ЮНЕСКО і держави-члени засудити злочини Росії проти цінностей ЮНЕСКО в Україні. Присутність Росії в Міжурядовій раді IFAP, особливо в ролі доповідача, є неприйнятною та цинічною з точки зору цінностей IFAP. Це ставить під загрозу репутацію IFAP і є небезпечним розмиванням цінностей”, – наголошують українські представники IFAP.

Україна закликає членів IFAP вважати членство Росії в Міжурядовій раді IFAP неприйнятним.

З повними текстами заяв українською та англійською мовами можна ознайомитись на сайті Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення за відповідними посиланнями.