Зробити закупівлі прозорими: переможці конкурсу субгрантів підбили підсумки проекту

October 3, 2018

Як виявити ризики при здійсненні тендерних закупівель та як мінімізувати їх завдяки відстеженню і оскарженню виявлених порушень, – цим питанням був присвячений проект «Прозорі публічні фінанси – запорука добробуту». Упродовж 7 місяців ГО «Центр громадського моніторингу та досліджень» впроваджувала проект у Львівській області, аби мінімізувати корупцію у держзакупівлях.

Проект був реалізований ЄС і Центром демократії та верховенства права (проект «Посилення коаліції РПР») та виконувався в рамках програми субгрантів.

Відповідно, першим кроком проекту стало дослідження основних проблем та порушень, які відбуваються під час закупівель через ProZorro на Львівщині. Експерти виявили райони, де уникають конкурсних процедур при допорогових закупівлях, а також замовників, які узагалі не проводять торгів. Всього ж організація проаналізувала понад 800 закупівель. У 35 із них були виявлені порушення, при цьому загальна сума підозрілих закупівель складає 46 мільйонів 303 тисячі гривень. Активісти провели юридичну експертизу порушень та направили скарги до Держаудитслужби – наразі тривають перевірки.

Відтак, Центр громадського моніторингу та досліджень провів адвокаційну кампанію щодо зниження мінімального порогу закупівель через ProZorro до 100 тисяч гривень. Таке рішення дозволило б підвищити прозорість таких закупівель, а ще – отримати економію державних коштів.

Другою ціллю проекту стало посилення громадянського суспільства та налагодження співпраці як із владою, так і між самими організаціями. Для цього у регіоні провели Форум «Як громадяни впливають на зміни в країні», участь у якому взяли 56 активістів, журналістів та представників місцевої влади. Також відбулися три тренінги щодо тендерного законодавства та роботи ProZorro – їх учасниками стали як активісти та журналісти, так і розпорядники державних коштів, а також замовники коштів.

Ще одним досягненням проекту слід вважати привернення уваги суспільства до державних закупівель. Так, у місцевих інтернет-виданнях вийшло 48 публікацій, присвячених перебігу та результатам проекту.