Відкритий парламент підбив підсумки першого року роботи

February 16, 2017

Минув рік  з моменту приєднання України до Декларації відкритості парламенту. 5 лютого 2016 року громадськість об’єднала зусилля з народними депутатами України, працівниками Апарату ВРУ, за підтримки ПРООН, задля реалізації конкретних завдань з підвищення ефективності та підзвітності у діяльності Верховної Ради України в рамках Ініціативи “Відкритий парламент”. Центр демократії та верховенства права є активним учасником ініціативи з моменту її заснування.

Упродовж року залучені до ініціативи експерти працювали над питаннями доступу до публічної інформації; залучення громадян до парламентських процесів; звітності; а також технологій та інновацій.

Завдяки роботі експертів та ініціативам громадськості, вдалося досягти перших конкретних результатів відкритості Верховної Ради. Ними може скористатися кожен українець. Серед основних здобутків учасники ініціативи відзначили:
  • розпочав роботу Портал відкритих даних ВРУ opendata.rada.gov.ua, з якого кожен може вільно копіювати, публікувати, поширювати, використовувати інформацію, яка згрупована у набори даних за певним критерієм: організаційна структура Апарату ВРУ із штатним розписом, окремі категорії відомостей із річних декларацій народних депутатів, авторів законопроектів певного скликання тощо;
  • відстежувати проходження законопроектів на веб-порталі ВРУ: Картка законопроекту > додано розділ «Проходження»,
  • переглянути електронні протоколи пленарних засідань та погоджувальних рад (у розділі “Законотворчість”) – зі статистикою голосувань, стенограмою з текстом, аудіо та відео-записами;
  • ознайомитися із текстами депутатських запитів та відповідей на них на офіційному веб-порталі ВРУ на сторінках парламентарів.
 
Водночас, за участі експертів ЦЕДЕМ було розроблено проект довгострокової комунікаційної стратегії для українського Парламенту, яка має бути затверджена керівництвом ВРУ.
 
“Цей документ окреслює проблематику діалогу Парламенту з різними цільовими групами та відповідні цілі, які допоможуть йому як інституції рухатися до сталого і ефективнішого діалогу з мас медіа, громадськістю та міжнародними партнерами. Водночас, передбачені завдання з формування бренду парламенту і доволі практичні цілі: запровадити електронний документоообіг, створити сучасний прес-центр, поширювати англомовні матеріали про ВРУ та вдосконалити її веб-портал”, – пояснює Тетяна Семілетко, юристка ЦЕДЕМ та учасниця ініціативи. 
 
“Стратегію ми розробляли спільно із працівниками Апарату ВРУ, – які зацікавлені у зміні підходів до своєї роботи, впровадженні нових форматів комунікації та сучасних технологій, – а тому вона має гарні шанси бути втіленою на практиці. У кінцевому результаті всі ці зусилля мають допомогти відновленню довіри до парламенту, як відповідальної перед громадянами інституції, послідовного та надійного учасника міжнародного діалогу, рушія змін в країні”, – зазначила вона.
 
Крім того, у зв’язку із річницею впровадження ініціативи Open Parliament, громадські організації звернулися листом до А. Парубія з пропозицією вжити заходів (видати розпорядження та дати відповідні доручення) задля підвищення відкритості та підзвітності ВРУ. Зокрема, оприлюднювати інфоормацію про депутата та його діяльність на відповідній сторінці сайту ВР, розширити інформацію про діяльність комітетів та узгодити форму. Також учасники ініціативи закликають провести відкрите тестування та сертифікацію системи голосування “Рада-4”, що унеможливлює неособисте голосування народних депутатів України
 
Слід зазначати, що ідею регулярного звітування парламентарями про виконану роботу підтримує керівництво ВРУ, а окремі народні депутати вже оприлюднюють звіти за власним бажанням. Втім, згідно з аналізом Руху ЧЕСНО про практику звітування, тільки 15% народних депутатів публікують звіти про свою діяльність – більшою мірою мажоритарники, які хваляться благочинністю та “вибиванням” грошей на округ. Інші не дотримуються закону.
 
Невдовзі також буде запроповано зручний онлайн-інструмент для заповнення та поширення звітів народних депутатів.